Pages

Saturday, 8 March 2008

Zupa kukurydziana


Nigdy nie przepadałam za kukurydzą, więc kiedy moja przyjaciółka M, dała mi przepis na zupę kukurydziana, odłożyłam go bez zamiaru wykorzystania. Kilka lat później, na jarmarku w Quebecu, zdarzyło mi się zamówić tartę ze szpinakiem, do której dodatkowo podawano właśnie zupę kukurydzianą. Zupa była dla mnie totalnym zaskoczeniem. Miała piękny jasno-żółty kolor i smakowała znacznie lepiej niż dania z kukurydzą, które do tej pory miałam okazję spróbować. Właściwie była to najlepsza zupa krem, jaka kiedykolwiek jadłam. Po powrocie do Polski odszukałam przepis przyjaciółki i postanowiłam sama ugotować zupę kukurydzianą. Zupa wyszła łagodna i kremowa, bardzo podobna do tej, która jadłam w Quebecu. Jedyna różnicą jest to, że zupa, którą jadłam w Kanadzie podawana była bez niczego, a tę z przepisu przyjaciółki podaje się z porami i marchewką, które sprawiają, że jest ona jeszcze smaczniejsza:)



Gdy dowiedziałam się, iż Zorra z bloga kulinarnego 1 x umrühren bitte poprosiła, aby z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet przyrządzić potrawy w żółtym kolorze, od razu pomyślałam o zupie kukurydzianej. Zorra wybrała kolor żółty jako motyw przewodni akcji, ponieważ jest to kolor Mimozy, kwiatu, który w wielu krajach tradycyjnie ofiarowuje się kobietom z okazji ich święta. Choć w Polsce nie mamy zwyczaju dawania żółtych kwiatów, to ja także dostałam dzisiaj pięknego żółtego tulipana od mojego męża:)

Zupa kukurydziana

1 puszka (400 g) kukurydzy

1 średnia cebula, posiekana

2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki

½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%

½ litra bulionu warzywnego

1 łyżka masła

½ pora, pokrojonego w plasterki

sól

biały pieprz

ostra mielona papryka

1. Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok.

2. Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min, do momentu aż cebula zacznie mięknąć.

3. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka.

4. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję.

5. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu, gdy pory zmiękną.

6. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.

For the recipe in English, click here:
Corn soup

7 comments:

  1. Oj , a ja uwielbiam kukurydze , wiec na pewno wyprobuje ten przepis :)

    ReplyDelete
  2. Zupka wygląda pysznie! skolejkowałam do zrobienia ;-)
    pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. kukurydzianej jeszcze nie jadlam, moze pora wyprobowac? :)

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam kukurydzę!
    Fajny przepis!

    ReplyDelete
  5. zupka wyszła fantastyczna!!! taka jaką kiedyś jadłam w stanach :) dziękuję za przepis!!!

    ReplyDelete
  6. Olu,
    to jedna z naszych ulubionych, bardzo się cieszę, że i Tobie smakowała :-)

    ReplyDelete