Saturday 10 May 2008

Sardyńska babka z ricottą

Zdecydowanie najlepsza babka, jaką miałam okazję spróbować, lekka, przypominająca biszkopt o intensywnym cytrynowym smaku. Dodatek sera ricotta nadaje jej delikatności, ale też sprawia, że jest bardzie sycąca niż ciasto biszkoptowe. Pyszna i niesamowicie łatwa w przygotowaniu. Pochodzi z Sardynii we Włoszech, ale przepis na nią znalazłam w języku francuskim na blogu Le Chou de bruxelles tutaj, Spróbujcie koniecznie!!!

Sardyńska babka z ricottą

300 g mąki
300 g cukru
300 g sera ricotta
3 jajka
sok i skórka z jednej cytryny

16 g ( 3 ½ łyżeczki) proszku do pieczenia

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
2. Ricottę wraz z cukrem przełożyć do dużej miski. Ugniatać widelcem do uzyskania kremowej gładkiej masy.
3. Wymieszać z żółtkami jaj, skórką z cytryny, mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Ubić piane z białek, następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Może być to dosyć trudne, gdyż masa jest bardzo gęstą. Należy wówczas dodać soku z cytryny.
5. Przełożyć ciasto do keksówki o długości 22 cm.
6. Piec przez ok. 40 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony do środka będzie suchy.
7. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

2 comments:

margot said...

Śliczne ,bardzo lubie takie ciasta,upieke w najbliższym czasie

Agnieszka said...

Karolciu, mój syn jest wielbicielem tego typu ciast. A w twoim jeszcze dodatkowym argumentem na tak jest dodatek sera. Pieknie się prezentuje ta Twoja babka, koniecznie muszę ją wypróbować!!