Monday, 26 November 2007
Tarta pełna słońca
Tarta pełna słońca
(na podstawie przepisu z "Naj poleca: Ciast na Wielkanoc" nr 3/2000)
1 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli
jajko
łyżeczka startej skórki z pomarańczy
2 puszki mandarynek w syropie
łyżka likieru pomarańczowego, brandy lub koniaku
2/3 szklanki konfitur morelowych
listki świeżej miety do dekoracji
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną za pomocą noża lub wyrobic palcami tak, by powstała kruszonka. Dodać sól, jajko, cukier puder i skórkę z pomarańczy, wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C
Formę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem, wyłozyc ciastem. Ciasto ponakłuwac widelcem. Piec 25-30 minut. Wyjąc z piekarnika, lekko wystudzić.
Mandarynki osączyc z syropu. Ułożyć na upieczonej tarcie. Konfitury podgrzać z łyzką likieru pomarańczowego (lub brandy /koniaku), przetrzeć przez sito lub zmiksować, lekko ostudzić, posmarować ułożone na tarcie mandarynki. Tartę ozdobic listkami mięty.
For the recipe in English, click here:
Sunshine Tart
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Karolciu, masz piękny i apetyczny blog. Nie wiem, jak to możliwe, że dopiero dzisiaj tu dotarłam :)
Post a Comment