Saturday, 15 December 2007
Zupa norweska
Zupa norweska
(zainspirowana przepisem z tej strony)
1,5 litra bulionu warzywnego
250 g wędzonego łososia, pokrojonego na malutkie kawałki
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg ziemniaków, pokrojone w kostkę
120-150 ml śmietanki UHT (ja używam smietanki 12%, ale może być 30%)
świeżo starta gałka muszkatołowa
chrzan (niekoniecznie)
świeży koperek
1. Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min (Cebula powinna być miękka, ale nie powinna się zarumienić).
2. Dodać ziemniaki oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 20-30 min lub do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie.
3. Zdjąc z ognia i zmiksowac przy pomocy blendera.
4. Dodać śmietanę oraz kawałeczki łososia, zagrzać.
5. Przyprawić białym lub czarnym pieprzem, gałką muszkatołową oraz chrzanem (ok. 1-2 łyżeczek). Jesli trzeba, posolić.
6. Przed podaniem, posypać obficie koperkiem.
For the recipe in English, click here:
Norwegian Soup
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Mam słabość do ryb i do Skandynawii więc przygotowałam tę zupę przy pierwszej nadarzającej się okazji i teraz mam i do niej słabość :)
Pozdrawiam
Post a Comment