
Kokosanki
(na podstawie przepisu dorotus76)
na ok. 40 sztuk:
60 g mąki
szczypta soli
340 g wiórków kokosowych
260 ml słodzonego mleka kondensowanego z puszki
jedno małe opakowanie ( 16 g) cukru waniliowego
1. Piekarnik rozgrzać do 180 °C
2. Mąkę wraz z sola przesiać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
3. Wlac skondensowane mleko, mieszać aż składniki dokładnie się połączą.
4. Za pomoca rąk, formować małe kulki, układac na natłuszczoej blasze.
5. Piec 12-14 min lub do czasu gdy kokosanki nabiorą złocistego koloru. Uważać by za mocno nie spiec.
6. Bezpośredniu po upieczeniu zdjąc z blachy i pozostawić do wystygnięcia.
For the recipe in English, click here:
Coconut Macaroons
No comments:
Post a Comment