Monday, 12 January 2009

Ciastka obłędnie czekoladowe ;-)


Ciastka czekoladowe powstały podczas... pieczenia czekoladowego ciasta. Ciasto czekoladowe przygotowałam w prezencie urodzinowym dla przyjaciela. Piekło się długo, bo półtorej godziny, a zapach czekolady, który w tym czasie wypełnił moje mieszkanie, rozbudził mój apetyt na czekoladę do tego stopnia, że nie mogłam sobie odmówić upieczenia czegoś czekoladowego także dla siebie. Mój wybór padł na czekoladowe ciastka. Są czekoladowe do granic możliwości, a co za tym idzie obłędnie smaczne ;-). Z podanego przepisu wychodzi 12-14 ciastek. Mogłoby się wydawać, że to niewiele, ale uwierzcie mi, pomimo, iż smakują naprawdę wyśmienicie, to ilość czekolady, jaką zawierają (blisko pół kilograma!!!) sprawi , że nie uda Wam się zjeść więcej. Przepis na ciastka znalazłam u Nigelli. Zamiast zwykłego cukru użyłam uprzednio zmielonego cukru demerara. Poza tym trzymałam się przepisu. Smacznego!!!

Obłędnie czekoladowe ciastka Nigelli
(Totally Chocolate Chocolate Chip Cookies)

Na 12-14 ciastek:

125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
150 g mąki
30 g kakao, przesiać
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g jasnego brązowego cukru
50 g cukru demerara lub zwykłego białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko, zimne
350 g czipsów czekoladowych z gorzkiej czekolady lub pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170° C. Blachę do pieczenia ciastek natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia.
2. 125 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Mąkę, kakao, sodę oraz sól wymieszać w misce.
4. Masło utrzeć wraz z cukrami przy pomocy miksera. Cały czas ucierając, dodać rozpuszczoną czekoladę.
5. Gdy masa się połączy dodać ekstrakt z wanilii oraz zimne jajko. Ubijać do powstania jednolitej masy.
6. Dodać suche składniki, miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników.
7. Wsypać czekoladowe czipsy, wymieszać.
8. Nabierać masę łyżką do lodów, wyrównać nożem i nakładać na wyłożona papierem blachę w ok. 6 cm odstępach. Ciastek nie należy spłaszczać.
9. Piec ok. 18 minut. Pozostawić 4-5 minut na blasze do przestygnięcia. Następnie przyłożyć na kratkę i pozostawić do czasu, aż ciastka przestygną i nieco stwardnieją.



A tak przygotowuje je sama Nigella:




Przepis po angielsku:
Totally Chocolate Chocolate Chip Cookies

9 comments:

Ewa said...

Wygladaja wprost- czekoladowo :) Mam na nie chrapke. Pewno sie zabiore niedlugo :)

majana said...

Rzeczywiście wyglądają obłędnie ! :) ależ muszą być pyszne! :)))

Małgosia.dz said...

Rzeczywiście one, te ciasteczka wyglądają "totally"... :) No i ta skorupka chrupiąca...:) Mniam!

Agatek said...

wygladaja niesamowicie
wpisuje na liste do wykonania :)

kasiac said...

Ależ one muszą być pyszne! Uwielbiam wszystko co czekoladowe, a te są najbardziej czekoladowe z czekoladowych:) Ślicznie wyglądają!

zawszepolka said...

Ja jak zwykle na przkro zostawilam komentarz na drugim blogu :))

margot said...

takie są śliczne.....

Ania said...

Tak, tak, tak!

:)

.agatka. said...

mam w domu miłośnika ciastek i czekolady w jednym! ciastka na pewno pojawią się u nas niebawem :)