Saturday 5 November 2011

Ciasto z jabłkami i owocami jagodowymi

For the English version, click here

Apple Berry Cake_8317 copy

Macie jeszcze w zamrażalniku letnie owoce? Ja mam i to całkiem sporo. Zawsze, gdy są w sezonie staram siᶒ zamrozić ich jak najwiᶒcej, aby mieć je pod rᶒką, gdy bᶒdᶒ miała ochotᶒ na ciasto czy inny deser z ich udziałem.

Nie byłam wprawdzie pewna jak mrożone owoce sprawdzą siᶒ w dzisiejszym cieście jako, że oryginalny przepis zakładał użycie swieżych owoców, ale i tak zdecydowałam siᶒ przepis wypróbować. Dodatek mrożonych owoców sprawił, że musiałam znacznie wydłużyć czas pieczenia ciasta, ale poza tym nie było z nim problemu. Ciasto wyszło bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Jabłka, choć mało wyczuwalne w smaku, nadały mu przyjemnej wilgotności.

Smaczne i proste, idealne na podwieczorek ze szklanką mleka lub kubkiem herbaty. Najlepiej smakuje pierwszego dnia. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki Ready, Steady, Bake, ja podajᶒ  nieznacznie zmodyfikowaną wersjᶒ.  

Miłego weekendu!!!

Ciasto z jabłkami i owocami jagodwymi

Na 12 kawałków:

150 g miᶒkkiego masła
220 g drobnego cukru
2 jajka, roztrzepane
250 g mąki samorosnącej (self-rising flour)
160 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jabłka
300 g dowolnych owoców jagodowych (np. malin, jeżyn, jagód)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formᶒ do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm lekko natłuścić, a nastᶒpnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Masło ubić wraz z cukrem na białą, puszystą masᶒ. Cały czas ubijająć, stopniowo dodawać roztrzepane jajka. Wmieszać maślankᶒ, ekstrakt z wanilii, a na końcu przesianą mąkᶒ.

Połowᶒ ciasta rozłożyć równopmiernie na dnie formy wyłożonej papierem. Ułożyć plasterki jabłek i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać powierzchniᶒ.

Posypać owocami. Piec ok.40 minut (dłużej jeśli używamy mrożonych owoców) lub do czasu, aż ciasto upiecze siᶒ na złoty kolor.

Wystudzone ciasto, pokroić na kwadraty.

9 comments:

margot said...

smaczne , proste i bardzo kolorowe, apetyczne

Majana said...

I mnie też się bardzo podoba! Apetyczne ciacho:)

Monika said...

Lubię takie widocznie wilgotne ciasta z mocno owocowym akcentem;)Pozdrawiam!

olkor said...

Ja niestety nic nie mam, bo po lecie sie przeprowadziłam, ale w przyszłym roku na pewno się zabezpieczę! Uwielbiam takie wiglotne ciastka, to wyglada bardzo przyjemnie!

Zuza said...

oo podoba się. bardzo :)

Ewelina Majdak said...

Karo mamy :) Mam chyba ze 4 kg porzeczek :))
Ale zrobię z nich dżem tylko muszę Porto kupić :)

Uściski i dobrej nocy :*

Małgorzata Ziółkowska said...

piękne ciasto!

ewelajna said...

Karo, ja mam porzeczki:) I aronię, którą właśnie wyjęłam, ale do ciasta się nie nadaje... Twoje ciacho wygląda na puchate i apetyczne:)

majka said...

Strasznie lubie takie ciasta. Ja nie mroze owocow (wyjatkiem sa porzeczki) bo zwasze dostane mrozone w pobliskim sklepie. I jestem taka przekorna troche bo wlasnie zima mam najwieksza ochote na ciasta z letnimi owocami :))

Usciski.