Saturday 19 May 2012

Pawłowa w szklaneczkach /Pavlova Cups/

Recipe in English below
Recette en français en dessous

Pavlova Cups

Pomysł na dzisiejszy deser zaczerpenᶒłam z książki Fast, Fresh, Simple autorstwa Donny Hay. Deser przygotowany z zaledwie czterech składników: gotowych bez, bitej śmietany, truskawek i owoców marakuji. Bezy można oczywiście upiec samemu, ja jednak, podobnie jak autorka przepisu, użyłam gotowych ciastek (nadal nie mam sprawnego piekarnika :-( ). Do deseru wybrałam dobrej jakości bezy z ulubionej cukiernii. Tak oto w niecałe 5 minut powstał przepyszny deser.

Polecam i życzᶒ udanego weekendu!!! 

K.

Pawłowa w szklaneczkach:

Na 4 porcje:

60 g gotowych bez
250 ml śmietanki kremówki
250 g truskawek
2 marakuje

Bezy pokruszyć na duże kawałki, podzielić równomiernie pomiᶒdzy 4 szklaneczki. Śmietanᶒ ubić mikserem, nalożyć na bezy i lekko przemieszać. Z truskawek usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Rozłożyć na śmietanie z bezami, polać miąższem marakuji. Podawać.



Pavlova Cups



Pavlova Cups

Serves 4:

60 g store-bought vanilla meringues
1 cup heavy cream
250 g strawberries
2 passionfruit

Roughly crush the meringues and divide among 4 serving glasses. Whip the cream using an electric mixer. Add to the meringues, stir gently. Hull and slice the strawberries. Place on the top of the cream with meringues. Top with passionfruit pulp and serve.

Printable recipe

Verrines de Pavlova

Pour 4 personnes:

60g meringues
1 tasse (250 ml) crème à fouetter
250g fraises
2 fruits de la passion

Défaire les meringues grossièrement et répartir le contenu dans quatre verres. Fouetter la crème. Ajouter la crème fouettée à la meringue, mélanger délicatement. Équeuter et couper les fraises. Couvrir le mélange de crème fouettée et de meringues avec les fraises. Ajouter les fruits de la passion sur le dessus et servir.

12 comments:

mojetworyprzetwory said...

Pysznie i pięknie podany deser!

Majana said...

Przepyszne są! :)
Świetny deser Karolciu.
Pozdrówki:*

Karolina Beaudet said...

Dziᶒki dziewczyny. Pozdrawiam serdecznie!!!

gruba jadzia said...

Czy to jeszcze pavlova, czy już eton mess? Niemniej wygląda fajnie, a ja ostatnio na nowo bezę odkryłam i się z nią przeprosiłam.

Le petit monde à Natalie ♥ said...

Wygląda bajecznie :)

Magda said...

Proste, pięknie podane i kolorowe! Mmmmmm......:-)

Canette said...

O jakie to musi być dobre! Szkoda, że tak rzadko spotykam marakuję w sklepach, ale z samymi truskawkami może się pokuszę :)

Paulina said...

super!

Janina said...

Hello,

I’ve nominated you for the Illuminating Blogger Award:
http://agedefying.wordpress.com/

You can learn more about the award there: http://foodstoriesblog.com/illuminating-blogger-award

Anonymous said...

Cześć !

Piękny deser ! Z racji tego , że moje doświadczenie w kuchni jest niewielkie chciałabym się dowiedzieć , jaka jest różnica pomiędzy Pavlovą a deserem Eton Mess ?

Z góry dzięki za pomoc w rozszyfrowaniu :)

Marta

Karolina Beaudet said...

Myślᶒ, że Donna Hay nazwała ten deser Pavlova Cups dlatego, iż w jej wersji przepisu śmietana nie była wymieszana z bezami, tylko ułożona warstwami. Mój deser, z racji tego, że wszystko przemieszałam to już chyba faktycznie Eton Mess ;-) Pozdrawiam!!!

naleśniki said...

och... zjadłabym jednego albo dwa :)