Tuesday, 22 January 2008

Risotto z brokułami i groszkiem


Przepyszne danie kuchni włoskiej o wspaniałej kremowej konsystencji i delikatnym zrównoważonym smaku. Jak wszystkie risotta wymaga cierpliwości i uwagi. Nie jest jednak daniem skomplikowanym, składa się z prostych składników i jest naprawdę łatwe do przyrządzenia.

Aby uzyskać risotto o naprawdę kremowej konsystencji, należy użyć odpowiedniego ryżu. Ja użyłam Arborio, do risotto świetnie nadają się też Vialone nano i Carnaroli. Inne gatunki ryżu, przy długotrwałym gotowaniu robią się kleiste i papkowate.



Risotto z brokułami i groszkiem

na 4 porcje:


500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego

2 cebule średniej wielkości, drobno posiekane

2 ząbki czosnku średniej wielkości, starte na tarce o małych oczkach

2 łyżki oliwy z oliwek

200 g ryżu Arborio

125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina

300 g świeżych brokułów, podzielonych na różyczki

150 g mrożonego groszku
pęczek natki pietruszki, z grubsza posiekanej
sól

świeżo mielony biały pieprz

125 ml (½ szklanki) śmietanki UHT 30 %


do podania:
parmezan, starty na tarce


1. Brokuły wraz z groszkiem włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 3-4 minut, dokładnie osączyć na sitku.
2. Bulion zagotować, trzymać w garnku na małym ogniu, aby pozostał ciepły.
3. Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Cebula nie powinna się zarumienić. Dodać czosnek, smażyć przez ok. 30 sekund.

4. Dodać ryż, podgrzewać przez ok. minutę mieszając drewniana łyżką.

5. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu mieszając przez ok. 1-2 minuty.
6. Za pomocą chochelk stopniowo dodawać bulion często mieszając, tak by ryż wchłonął płyn, przed dodaniem każdej kolejnej partii bulionu.

7. Gotować na małym ogniu przez ok. 25 minut do czasu aż ryż nabierze kremowej konsystencji, a ziarenka będą lekko twardawe w środku. Jeśli zabraknie bulionu, dolać wody ( ja dodałam ok. 1 szklanki).
8. Dodać brokuły, groszek i posiekaną pietruszkę, wymieszać.

9. Wymieszać ze śmietanką. Doprawić solą i białym pieprzem.

10. Przed podaniem posypać parmezanem.

For the recipe in English, click here:
Risotto with Broccoli and Peas

No comments: