Sunday 13 January 2008

Bounty w białej czekoladzie


Bounty w białej czekoladzie
(na podstawie przepisu Dagmar)

200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietanki UHT 30%
70 g cukru pudru
70 g masła lub margaryny (ja użyłam Kasi)
1 łyżka ekstraktu wanilii (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym)
200 g białej czekolady

1. W dużej misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem waniliowym (jeśli nie mamy ekstraktu wanilii).

2. Masło i śmietankę podgrzewać w garnuszku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż masło się rozpuści. Dodać ekstrakt wanilii. Miksturą polać wiórki z cukrem mieszając, aż składniki się połączą.

3. Rękami uformować z mikstury kuleczki. Kuleczki formuje się dość ciężko, formuj je poprzez ściskanie w dłoni niewielkiej ilości masy.

4. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce do czasu, aż kulki stwardnieją, zajmie to ok. 1 godz.

5. Białą czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej lub mikrofali. Każdą z kulek nadziać na wykałaczkę i zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem, włożyć na 30-60 min do lodówki, aby czekolada stwardniała.

Przechowywać w lodówce!!!

For the recipe in English, click here:
White Chocolate Bounty

No comments: