Sunday 13 January 2008
Bounty w białej czekoladzie
Bounty w białej czekoladzie
(na podstawie przepisu Dagmar)
200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietanki UHT 30%
70 g cukru pudru
70 g masła lub margaryny (ja użyłam Kasi)
1 łyżka ekstraktu wanilii (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym)
200 g białej czekolady
1. W dużej misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem waniliowym (jeśli nie mamy ekstraktu wanilii).
2. Masło i śmietankę podgrzewać w garnuszku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż masło się rozpuści. Dodać ekstrakt wanilii. Miksturą polać wiórki z cukrem mieszając, aż składniki się połączą.
3. Rękami uformować z mikstury kuleczki. Kuleczki formuje się dość ciężko, formuj je poprzez ściskanie w dłoni niewielkiej ilości masy.
4. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce do czasu, aż kulki stwardnieją, zajmie to ok. 1 godz.
5. Białą czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej lub mikrofali. Każdą z kulek nadziać na wykałaczkę i zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem, włożyć na 30-60 min do lodówki, aby czekolada stwardniała.
Przechowywać w lodówce!!!
For the recipe in English, click here:
White Chocolate Bounty
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment