Saturday, 5 January 2008
Mufinki bananowo-pomarańczowe
Mufinki bananowo-pomarańczowe
(na podsawie przepisu na Placek bananowy z książki pt. Pieczone Specjały)
SUCHE SKŁADNIKI:
175 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g brązowego cukru
2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
skórka starta z jednej pomarańczy
MOKRE SKŁADNIKI:
5-6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 jajka, rozkłocone
125 ml oleju słonecznikowego
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do mufinek wyłożyc papierowymi papilotkami. Potzrzebne będzie 10 papilotek.
2. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Połączyć z rozgniecionymi bananami.
3. W osobnej misce wymieszać mokre składniki.
4. Dodać mokre składniki do suchych składników. Wymieszać, tak by składniki się połaczyły. Nie nalezy mieszać zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate!!!
5. Napełnić każdy otwór formy mufinkowej do 3/4 objętości.
6. Pieck ok. 30 min lub do chwili, kiedy mufinki nabiorą rumianego koloru.
7. Zostawić mufinki w formie przez ok. 5 min do przestygnięcia. Wyjąć z formy. Podawać lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.
For the recipe in English, click here:
Banana and Orange Muffins
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment