Sunday, 30 December 2007

Pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz:
1,5 kg kiszonej kapusty
150 g suszonych grzybów
2 cebule, drobno posiekane
125 g masła lub margaryny
sól
pieprz

1. Grzyby namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Gotować przez ok. 10 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć. Zagować wodę.
2. Kapustę odcedzić, przepłukać, następnie zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości. Odcedzić, pozostawic do ostygnięcia.
3. Na patelni rozpuścić masło lub margarynę. Dodać cebulę, dusić przez ok. 2 min lub do czasu, gdy cebula zmięknie. Cebula nie powinna się zarumienić.
4. Grzyby odcisnąć. Wymieszać z kapustą i mieszanką cebuli z masłem. Przepuścić przez maszynke do mięsa.
5. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu.

Ciasto:
1 kg mąki
szczypta soli
ok.300 ml wrzącej wody

1. Mąke wraz z solą przesiać do dużej miski.
2. W środku zrobić dołek, wlać wrzącą wodę.
3. Wymieszać za pomoca widelca, stopniowo łącząc mąkę z wodą.
4. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrabiać aż będzie gładkie i sprężyste.
5. Uformowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę, odstawić na ok. 30 min.
6. Oderwać porcję ciasta, rozwałkować na cienki płat.
7. Szklanką lub okrągłą foremką do ciastek wyciąć kółka.
8. Każde z kółek jeszcze odrobinę rozwałkować lub rozciągnąć palcami.
9. Nałozyć łyżeczką farsz. (ok 1,5 łyżeczki farszu na każde kółko)
10. Formować i sklejać pierogi.
11. Przełożyć pierogi na posypane maką naczynie, przykryc ściereczką.
12. W ten sam sposób przygotować pierogi z pozostałej porcji ciasta.
13. Gotowe pierogi ugotować lub zamrozić.

Gotowanie:
1. W garnku zagotować osoloną wodę.
2. Wrzucić partię pierogów. Gotować mieszając od czasu do czasu drewniana łyzką, aby pierogi nie przywarły do dna.
3. Gotować przez ok. 2 min od czasu, gdy pierogi wypłyna na powierzchnię. Uważac by ich nie rozgotować.
4. Wyjąc pierogi za pomocą łyżki cedzakowej.
5. Podawać polane bułką tartą zrumienioną na maśle.

Mrożenie pierogów:
1. Pierogi rozlożyć na posypanej maką tacy lub blaszce do pieczenia tak, aby się nie stykały.
2. Umieścić tacę w zamrażalniku.
3. Gdy pierogi zaczną zamarzać i przestana się "kleić", można je przełożyc do woreczków.

Bułka tarta zrumieniona na maśle
bułka tarta
masło

1. Bułkę tartą wysypać na patelnię. Podgrzewać na suchej patelni do zrumienienia.
2. Dodać masło i podgrzewać do czasu, aż powstana bąbelki.
3. Gotową bułką polać ugotowane pierogi. Podawać.

For the recipe in English, click here:
Mushroom and Sauerkraut Pierogi

No comments: