Saturday 2 February 2008

Tradycyjne polskie pączki


Pyszne, lekkie, puszyste pączki. Ich sekretem jest duża ilość żółtek, podobno pączki z duża zawartością żółtek chłoną mniej oleju. To samo dotyczy alkoholu, dodany do ciasta zimniejsza ilość wchłanianego podczas smażenia tłuszczu. Najlepszy jest spirytus ze względu na najwyższa zawartość alkoholu, ale można też użyć wódki lub rumu. Smacznego:)

Tradycyjne polskie pączki
(na ok. 36 pączków)

1 kg mąki tortowej
100 g świeżych drożdży
75 g cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 litra (2 szklanki) mleka
8 żółtek
100 g masła lub margaryny, rozpuścić
50 ml spirytusu lub wódki
skórka starta z jednej pomarańczy
szczypta soli
1 litr oleju do smażenia

NADZIENIE:
350 g konfitury z róży wymieszanej z 2 łyżkami rumu (niekoniecznie)

LUKIER:
350 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
woda

1. Lekko podgrzej szklankę mleka, (powinno być letnie, gorące mleko zabije drożdże!!!)
2. Drożdże pokrusz w dużej misce. Dodaj podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru oraz 5 łyżek mąki.
Wymieszaj, aż składniki się połączą , a drożdże rozpuszczą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka wbij do oddzielnej miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, oraz 2 łyżki lekko ciepłej, (ale nie gorącej) wody. Ubij do białości.
4. Masę jajeczną dodaj wraz z pozostałym mlekiem, alkoholem, oraz skórką pomarańczową do wyrośniętych drożdży. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Wlej mieszaninę do przesianej mąki i wymieszaj drewniana łyżką, aż składniki się połączą. Jeżeli mieszanina będzie za sucha, dolej trochę mleka.
6. Ciasto wyrabiaj rękoma przez co najmniej 20 minut lub do czasu, aż będzie gładkie i miękkie.
7. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, wgniatając je w ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się "lepić".
8. Uformuj ciasto w kulę, przełóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoja objętość (zajmie to ok. 1 godz.)
9. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Jedną porcję pozostaw przykrytą w misce, drugą przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm.
10. Szklanką lub kubkiem powykrawaj krążki.
11. Na każdy krążek nałóż ok. 3/4 łyżeczki nadziania i zlepiaj je tak, by ciasto otulało nadzianie, dłońmi uformuj kulki.
12. Przełóż uformowane pączki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, do czasu aż pączki podwoją swoją objętość.
13. W ten sam sposób przygotuj pączki z pozostałej części ciasta.
14. Olej rozgrzej w rondlu na średnim ogniu. Użyj tyle oleju, by pączki mogły swobodnie pływać (poziom oleju powinien sięgać ok. 6 cm). Sprawdź czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany: wrzuć do rondla kawałeczek ciasta, jeśli ciasto natychmiast wypłynie i szybko się zarumieni, tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.
15. Smaż jednorazowo ok. 3 pączków. Gdy pączki zrumienią się od spodu, odwróć je na druga stroną. Smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe pączki przełóż na papierowe ręczniki by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
16. Przygotuj lukier: Przesiej cukier do miski. Dodaj sok z cytryny, cały czas ucierając dodawaj stopniowo tyle wody, aby uzyskać gładką masę o konsystencji miodu. Rozsmaruj lukier na pączkach za pomocą pędzelka. Udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.

For the recipe in English, click here:
Pączki (Traditional Polish doughnuts)

No comments: