Saturday, 9 February 2008

Łosoś w malinowym sosie


Łosoś w malinowym sosie
(na podstawie przepisu z ulotki IGA, kanadyjskiej sieci marketów)

porcja dla dwóch osób

1 szklanka malin (mogą być mrożone)
1,5 łyżki konfitury lub dżemu malinowego
1/2 łyżki octu malinowego*
1/2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sok i skórka z 1/4 cytryny
300 g łososia
sól, pieprz
listki świeżej mięty lub bazylii do dekoracji

1. Łososia umyć, posypać solą i pieprzem.
2. Maliny przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać konfiturę/dżem, ocet malinowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sok i skórkę cytrynową. Wymieszać, aż składniki sie połączą.
3. Przełożyć łososia do naczynia, polać malinową marynatą, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Wyjąć łososia z marynaty. Upiec z obu stron na grillu. (jeśli nie masz grilla, możesz upiec rybę w piekarniku).
5. W międzyczasie przelać marynatę do niewielkiego rondelka. Zagotować na małym ogniu, gotować cały czas mieszając do czasu, aż sos lekko zgęstnieje.
6. Podawać ciepłego łososia polanego sosem i udekorowanego listkami mięty lub bazylii.

* zamiast octu malinowego można użyć więcej octu balsamicznego

For the recipe in English, click here:
Grilled Salmon with Raspberry Sauce

Recette en Français:
Saumon grillé aux framboises