Sunday, 9 October 2011

Ciasto dyniowe z lukrem

For the English version click here


 Ciastodyniowe_7674 copy

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto z dyni z przepisu znalezionego na blogu Honey and Jam. Autorka nazwała je Amazing Pumpkin Bread (Niezwykłe ciasto z dyni) i tak też bez wątpienia smakuje. Zachwyciło zarówno mnie, jak i wszystkich tych, którzy mieli okazjᶒ go spróbować. Korzenne, wilgotne z dodatkiem orzechów i pyyyysznym lukrem. 

Być może niektórzy z was pamiᶒtaja mój przepis na financiers- francuskie ciastka, do których wypieku używa siᶒ masła, zwanego przez Francuzów beurre noisette (beurre- masło, noisette- orzechy). Wbrew nazwie nie jest to jednak masło orzechowe, lecz prawdziwe masło podgrzewane tak długo, aż nabierze lekko orzechowego smaku. To właśnie w nim kryje siᶒ sekret smaku lukru z dzisiejszego przepisu. Mocno zrumienione masło, nadaje lukrowi ciekawego smaku, który świetnie współgra z korzennym smakiem ciasta.

PumpkinBread7684 copy
Do przygotowania ciasta użyłam puree z puszki. Jesli nie macie możliwości kupienia gotowego puree (przyznam, że nie mam pojᶒcia czy jest dostᶒpne w Polsce), możecie przygotować je samemu. Wystarczy pokroić dyniᶒ na ćwiartki (na pół, jesli dynia jest nieduża), usunąć pestki, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 175 °C do czasu, aż dynia bᶒdzie miᶒkka. Nastᶒpnie obrać dyniᶒ ze skóry i zmiksować przy pomocy blendera na gładką masᶒ.

W oryginalnym przepisie użyto 3 szklanek cukru, zmniejszyłam jego ilośc do 2 ½ szklanki. Jesli wolicie mało słodkie ciasta, możecie zredukować cukier jeszcze bardziej. Słodyczy ciastu nadaje bowiem lukier. Do ciasta dodałam też wiᶒcej orzechów. Bez nich ciasto nie byłoby aż tak smaczne.

Miłej niedzieli wam życz :-)

Karo

  PumpkinBrea_7644 copy

Ciasto dyniowe z lukrem 

Na dwie formy keksówki:

CIASTO:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka zmielonych goździków
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do piezenia
2 ½ szklanki cukru
225 g bardzo miᶒkkiego masła
3 duże jajka
450 g puree z dyni
1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów pekan

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie formy keksówki o wymiarach 23 x 13 cm natłuscić masłem, a nastepnie wyłożyć papierem do pieczenia.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkᶒ, przyprawy, sól, sodᶒ oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Odstawić.

Masło (powinno być bardzo miᶒkkie) wstawić na 30 sekund do mikrofalówki, aby czᶒściowo siᶒ rozpusciło. Przełożyć do miski od miksera. Dodać cukier oraz jaja. Miksować przez około 2 minuty, aż masa stanie siᶒ puszysta i kremowa. Dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać (nie należy siᶒ przejmować jesli masa zacznie siᶒ warzyć, po dodaniu mąki ciasto powinno wrócić do normy).

Stopniowo ( w trzech porcjach) dodać do masy mieszankᶒ mąki i przypraw, po każdym razie delikatnie mieszając do czasu, aż składniki dobrze siᶒ połączą.

Wmieszać orzechy, przełożyć do przygotowanych form keksówek. Piec przez ok. 1 godzinᶒ, lub do czasu, aż wkłuty do wenątrz patyczek, wyjdzie suchy.

LUKIER
112 g masła
2 szklanki cukru pudru*
1-3 łyżki mleka

Masło rozpuścic na małym ogniu. Podgrzewać do czasu, aż nabierze orzechowego koloru i pojawią się w nim brązowe "okruszki".

Przełożyć do miski od miksera. Zmiksować z cukrem pudrem (patrz przypis). Stopniowo dodawać mleko, miksując do czasu, aż lukier nabierze odpowiedniej do rozsmarowania konsystencji.

Rozsmarować na wystudzonym cieście. Smacznego!!!

*Użyłam kanadyjskiego Icing Sugar. Polski cukier puder nieznacznie siᶒ od niego różni, dlatego proponujᶒ dodawać go stopniowo do masła, gdyż możemy potrzebować go mniej.

11 comments:

Monika said...

Rewelacja;)wilgotne,aromatyczne i ...takie jesienne,pyszne! ciekawi mnie ten lukier;)

zauberi said...

muszę kupić dynię! Strasznie kusisz tym ciastem!

Unknown said...

Ciasto-marzenie. Już czuję, jak ono pachnie:-) A ten lukier...Mmmm...kuszące ciacho. Niby zwyczajne, a jednak ma to "coś":-) Miłej niedzieli życzę Tobie i wszystkim czytającym:-)

Majana said...

Wspaniałe ciasto! I ten lukier do niego, mmmm.. rozpływam się.
Świetne!:)

Asia said...

cudowne ciasto! jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z dynią. przepis sobie zapisuje bo strasznie mnie kusi!:)

Kamila said...

Rewelacyjne ciasto!

Karolina Beaudet said...

Monisiu,
Jesienne...tego słowa mi zabrakło w opisie ;-) Pozdrawiam!!!

Zauberi,
Kup koniecznie, bo to na pewno nie koniec dyniowych przepisów tej jesieni ;-) Pozdrawiam!!!

Gosiu,
Jest dokładnie tak, jak napisałaś. Niby zwykłe ciaso, a jednak ma w sobie coś, co sprawia, że nie można się od niego oderwać ;-) Pozdrawiam ciepło!!!

Majanko,
Dziękuję i pozdrawiam ciepło!!!

Asiu,
Spróbuj koniecznie, na pewno nie pożałujesz. Pozdrawiam!!!

Kamila,
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)

Ewelina Majdak said...

Karolka cudne jest wiesz?
:)
:*

Bea said...

Karo, swietne! Bardzo mi sie ten pomysl podoba! Choc u mnie pewnie (a raczej na 100% ;)) bedzie musialo byc bez lukru... Ale mam nadzieje, ze tez bedzie dobre :)

Pozdrawiam!
(choc na razie mam niestety nie do konca sprawny piekarnik :/ )

Ola said...

ciasto dyniowe z lukrem musi być pyszne! kto wie, może wypróbuję bo ilość dyń w moim posiadaniu ofiarowanych z rodzinnej działki pozwala na wypróbowanie nowych smaków:)

katie said...

przepiekne ciasto i sliczne zdjecia! :) Zachecaja do sprobowania :)