Malinowe mufinki z kruszonką
(na podstawie przepisu z książki Mufinki, wyd. Könemann)
mufinki:
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g brązowego cukru
150 g malin (świeżych lub mrożonych)
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
kruszonka:
(przepis własny)
50 g stopionego, gorącego masła lub margaryny
50 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (niekoniecznie)
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 C. Formę na 12 mufinek posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami do mufinek.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier oraz maliny, zamieszać.
W środku zrobić dołek.
3. W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem.
4. Do dołka w mące wlać masę jajeczną i stopione masło. Delikatnie wymieszać metalową łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, gdyż ciasto powinno być grudkowate.
5. Łyżką nakładać ciasto do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.
6. Aby przygotować kruszonkę, w niewielkiej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon i kardamon. Wlać gorące, stopione masło i wymieszać, tak by powstała kruszonka.
Kruszonką posypać po równo każdą z mufinek.
7. Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy patyczek wkłuty do mufinki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić mufinki w formie przez 5 minut do przestygnięcia, po czym przełożyć na metalową siatkę.
For the recipe in English, click here:
Raspberry Streusel Muffins
No comments:
Post a Comment