Thursday 28 February 2008

Bananowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą

Przepis na te pyszne babeczki ( w oryginale cupcakes) pochodzi z How To Be A Domestic Goddess Nigelli Lawson's. Jak większość przepisów Nigelli, tak i te babeczki są niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika lub podgrzane w kuchence mikrofalowej. Kiedy ostygną, jedynym wyczuwalnym składnikiem są w nich właściwie tylko i wyłącznie banany. Nie pomógł nawet fakt, iż zwiększyłam ilość suszonych wiśni, w zimnych babeczkach są one ledwie wyczuwalne. Dopiero po podgrzaniu z babeczek wydobywa się subtelny smak czekolady oraz wiśni, dzięki którym stają się one jeszcze smaczniejsze:)

Bananowe babeczki z suszonymi wiśniami i białą czekoladą

Na 12-14 babeczek:

125 g masła (użyłam Kasi)
200 g
cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej*
3 dojrzałe banany
4 łyżki śmietany
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia

300 g
mąki
80 g
suszonych wiśni, z grubsza posiekanych*
50 g
białej czekolady, z grubsza posiekanej

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C
2. Formę na 12 mufinek posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.

3. Masło rozpuścić w rondlu, następnie zdjęć z ognia i dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz banany rozgniatając je widelcem.

4. W osobnej misce, rozkłócić widelcem jajka, dodać śmietanę. Połączyć z mieszanina masła, cukru i bananów.

5. Dodać sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.

6. Dodać mąkę, wiśnie oraz białą czekoladę. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.

7. Łyżką nałożyć masę do formy mufinkowej wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec przez 20 minut lub do czasu, gdy wierch babeczek zrumieni się.
8. Wyjąć babeczki z formy pozostawiając je w papilotkach. Przełożyć na kratkę, aby lekko przestygły.

* esencje waniliową można zastąpić cukrem waniliowym
** suszone wiśnie można dostać na Allegro



For the recipe in English, click here:
Banana dried cherries and white chocolate cupcakes

No comments: