Bananowe babeczki z suszonymi wiśniami i białą czekoladą
Na 12-14 babeczek:
1 łyżeczka esencji waniliowej*
3 dojrzałe banany
4 łyżki śmietany
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2. Formę na 12 mufinek posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
3. Masło rozpuścić w rondlu, następnie zdjęć z ognia i dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz banany rozgniatając je widelcem.
4. W osobnej misce, rozkłócić widelcem jajka, dodać śmietanę. Połączyć z mieszanina masła, cukru i bananów.
5. Dodać sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
6. Dodać mąkę, wiśnie oraz białą czekoladę. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
7. Łyżką nałożyć masę do formy mufinkowej wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec przez 20 minut lub do czasu, gdy wierch babeczek zrumieni się.
8. Wyjąć babeczki z formy pozostawiając je w papilotkach. Przełożyć na kratkę, aby lekko przestygły.
* esencje waniliową można zastąpić cukrem waniliowym
** suszone wiśnie można dostać na Allegro
For the recipe in English, click here:
Banana dried cherries and white chocolate cupcakes
No comments:
Post a Comment