Tuesday 18 March 2008

Magdalenki z Nutellą

Przepis na te wspaniale magdalenki pochodzi z francuskiego bloga kulinarnego Tart'In & Chocolate. Ciasteczka te są niesamowicie delikatne i puszyste o cudownym orzechowym smaku. Każda magdalenka wypełniona jest Nutellą, która rozpuszczając sie w ustach dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych;) Są to zdecydowanie najlepsze ciasteczka biszkoptowe jakie kiedykolwiek jadłam:)

Magdalenki z Nutellą

Na jedną blaszkę:

3 jajka
40 g cukru pudru
50 g mąki
40 g masła lub margaryny
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 łyżka stołowa Nutelli + odrobina Nutelli do każdej z magdalenek

  1. Masło rozpuścić w rondelku, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z Nutellą oraz cukrem pudrem.
  2. Jajka ubić mikserem, aż do otrzymania jasnej, gęstej masy.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na ubite jajka, delikatnie wymieszać.
  4. Połączyć z wystudzoną mieszaniną masła, cukru i Nutelli.
  5. Wstawić na godzinę do lodówki.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C.
  7. Foremki do magdalenek posmarować tłuszczem i napełnić masą.
  8. Koniuszkiem noża na każdym z ciasteczek umieścić odrobinę Nutelli.
  9. Piec przez ok. 10-15 minut.
  10. Wyjąc magdalenki z foremek i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
For the recipe in English, click here:
Nutella Madeleines

No comments: