Saturday, 12 April 2008

Torcik z białą truflą

Torcik z białą trufla upiekłam po raz pierwszy dwa lata temu na urodziny męża, który wtedy jeszcze moim mężem nie był. Smakował mu tak bardzo, że w tym roku poprosił, abym zrobiła go ponownie. Tym razem postanowiłam ulepszyć nieco przepis dodając do masy truflowej laskę wanilii. Efekt był naprawdę wspaniały!!! Już nigdy nie zrobię tego ciasta bez dodatku wanilii. I was też namawiam do jej użycia. Torcik ten jest zdecydowanie smaczniejszy z jej dodatkiem. Pomimo, iż głównym jego składnikiem jest biała czekolada, tort nie jest mdły czy przesłodzony. Biszkopt jest puszysty i miękki o delikatnym smaku białej czekolady, trufla natomiast przypomina sernik na zimno i łączy w sobie dwa cudowne smaki – łagodną słodkość białej czekolady i intensywny smak wanilii.

Torcik z białą truflą
Źródlo przepisu: Bellefontaine, Jacqueline Czekolada (str. 66), zmodyfikowany

Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki cukru
5 1/2 łyżki mąki pszennej
50 g stopionej białej czekolady

Masa truflowa:
300 ml śmietanki kremówki
350 g połamanej na cząstki białej czekolady
250 g twarożku o gładkiej konsystencji

Aby zrobić biszkopt:

  1. Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wysypać mąką.
  2. W misce ubić jajka z cukrem mikserem przez 10 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
  3. Przesiać mąkę i delikatnie wmieszać do masy metalową łyżką.
  4. Dodać stopioną czekoladę i wymieszać.
  5. Wlać masę do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. przez 25 minut, albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.
  6. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy.

Aby przygotować masę truflową:

  1. Śmietankę przelać do rondelka, wymieszać z wanilią.
  2. Zagotować ciągle mieszając, aby nie przywarła do dna naczynia.
  3. Zdjąć z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  4. Całkowicie wystudzić, wtedy dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
  5. Wylać masę na ciasto i wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
  6. Przełożyć na talerz, dowolnie udekorować.
Przepis po angielsku:
White Truffle Cake

4 comments:

jstnk said...

Cudo!Widziałam ten przepis w książce "Czekolada" i już nie raz miałam go zrobić, ale zawsze mi brakowało jakiegoś składnika. Twój torcik wygląda wspaniale i masz rację z tą wanilią. Ja też w wielu przepisach po dodaniu laski (ziarenek) odkryłam zupełnie inny i, co ważniejsze, lepszy smak.Pozdrawiam!

Karolina Beaudet said...

Dziękuję i również pozdrawiam serdecznie:)

Majana said...

Sliczny ten torcik ! Cudownie sie prezentuje. Nie mozna obok niego przejsc i nic nie napisac :)
Boski po prostu.
Pozdrawiam

Zuzia Morawska said...

Chyba takiego ciasta jeszcze nie miałam okazji nigdy robić. Może zrobię je w najbliższy weekend. W sumie jednak cała moja rodzina najchętniej zajada się czekoladowym brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż jest to zdecydowanie najlepsze ciasto jakie może na tą chwilę istnieć.