Thursday, 17 April 2008

Mufinki limonkowo-kokosowe z białą czekoladą


Tym mufinkom naprawdę trudno jest się oprzeć; są aromatyczne i bardzo orzeźwiające o subtelnym smaku kokosa i białej czekolady, której intensywna słodycz przełamana została cierpkością limonki. Tekstura kokosa wspaniale kontrastuje z rozpływającą się w ustach białą czekoladą, podczas gdy miąższ limonki nadaje im wyjątkowej wilgotności. Wszystko to razem tworzy wspaniałe połączenie tekstur i smaków. Przepis ten jest moją wersją mufinek z bloga kulinarnego Grab Your Fork. Jego oryginalną wersję w języku angielskim można znaleźć tutaj. Polecam!!!

Uwagi: Malibu można zastąpić innym likierem o smaku kokosowym.

Mufinki limonkowo - kokosowe z białą czekoladą

150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
40 g cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki
½ szklanki wiórków kokosowych

1 jajko
100 ml mleka
2 łyżki Malibu
50 g masła, rozpuścić i przestudzić
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 limonka

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  2. Formę na 12 mufinek posmarować tłuszczem lub wyłożyć bibułkami.
  3. Zetrzeć skórkę z limonki, odłożyć na bok.
  4. Obrać limonkę z zewnętrznej błonki, następnie wsunąć nóż pod błonkę jednej z cząstek i delikatnie wyjąć miąższ. Kontynuować z pozostałymi cząstkami, aż cały miąższ zostanie wyjęty; odkładać do miseczki do późniejszego użycia.
  5. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do dużej miski. Dodać cukier, wiórki kokosowe, skórkę startą z limonki oraz białą czekoladę. Dokładnie wymieszać. W środku zrobić dołek.
  6. W osobnej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt a wanilii oraz Malibu. Połączyć z miąższem limonki.
  7. Do dołka w misce wlać mieszankę jajek, mleka, wanilii i Malibu oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie powinno to zająć więcej niż 15 sekund; zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie wyrośnie.
  8. Łyżką nakładać ciasto do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.
  9. Piec ok. 20 minut.

4 comments:

Justyna said...

I kolejne wspaniałe muffinki, które samą swoją nazwą bardzo kuszą:) Uwielbiam duet biała czekolada - kokos, a dodatek limonki zapewne tylko podkreśla to cudne połączenia!:)

majana said...

Przepiekne muffiny! Ja rowniez wciagnelam sie w muffinkowanie, wiec na pewno wyprobuje przepis. Sliczne zdjecie! Pozdrawiam.

Bea said...

wszystko co z kokosem i biala czekolada mnie interesuje :)

Sisters4cooking said...

te muffinki muszą być pyszne :)
ostatnio łączyłam biała czekoladę z herbatą earl gray i to były moje faworytki wśród muffinek, ale coś mi się wydaje, że po upieczeniu tych może się to zmienić :)
pozdrawiam!