Wednesday, 9 April 2008

Makowe tartaletki z pomidorkami koktajlowymi

Jeden z moich ulubionych przepisów na tartaletki. To, co wyróżnia je od innych, to dodatek maku do ciasta. Nadaje on tartaletkom wyjątkowego smaku, który wspaniale komponuje się ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Poza tym, upieczone w foremkach do mufinek, tartaletki te wyglądają wprost przeuroczo ;) Tartlatetki powstały w oparciu o przepis z książki Tarteletki i tarty autorstwa Sarah Banberry.

Uwagi: W oryginalnym przepisie wykorzystano ser cheddar, ponieważ jest on wciąż trudno dostępny w Polsce, możecie go zastąpić innym żółtym serem. Ja użyłam sera edamskiego. Serek ricotta, z kolei można zastąpić zwykłym twarożkiem lub serkiem kanapkowym np. Philadelphią.

Makowe tartaletki z pomidorkami koktajlowymi

Ciasto:
225 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki maku
2-3 łyżki lodowatej wody

Farsz:
24 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oliwy
25 g masła
25 g mąki pszennej
270 ml mleka
sól
pieprz
50 g sera cheddar (lub innego żółtego sera)
100 g twarożku lub ricotty
liście bazylii

  1. Posmarować tłuszczem 12 foremek do mufinek.
  2. Mąkę przesiać wraz z sola do dużej miski.
  3. Dodać masło, pocierając koniuszkami palców utworzyć kruszonkę.
  4. Dodać mak oraz lodowata wodę i zagnieść ciasto.
  5. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy, wyciąć 12 krążków o średnicy 12 cm każdy.
  6. Przełożyć ciasto do foremek na mufinki, dociskając do dna.
  7. Przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć suchą fasolą.
  8. Przed upieczeniem schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  10. Wyjąć tartaletki z lodówki i piec przez ok. 10 minut.
  11. Wyjąc tartaletki z piekarnika, usunąć papier do pieczenia oraz fasolki, odstawić na bok.
  12. Ułożyć na blasze pomidorki, skropić oliwą i piec przez ok. 5 minut.
  13. W małym rondlu roztopić masło, dosypać mąkę i mieszać, aż składniki sie połączą.
  14. Stopniowo dodawać mleko, cały czas dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek.
  15. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, do czasu aż sos zgęstnieje.
  16. Doprawić sola i pieprzem.
  17. Dodać cheddar i mieszać do połączenia się składników.
  18. Wymieszać z ricottą lub twarożkiem.
  19. W każdej z tartaletek umieścić po 2 pomidorki. Polać 1-2 łyżkami sosu beszamelowego. Piec przez 15 minut.
  20. Udekorować listkami bazylii i podawać.
For the recipe in English, click here:
Poppy Seed Tartlets with Cherry Tomatoes

2 comments:

Ksiezniczka z Krainy Deszczowcow said...

Oj, oj, kolejny przepis przyprawiajacy mnie o slinotok.
Ten brzmi wyjatkowo apetycznie. Dobrze, ze napisalas, ze w oryginale byla ricotta zamiast twarozku, bo ten ostatni jest u mnie prawie nieosiagalny, za to ricotta i owszem.

Karolina Beaudet said...

Dziękuję księżniczko za miłe słowa;) Tak naprawdę, to w polskiej wersji był twarożek, ale ponieważ książka została przetłumaczona z angielskiego, to myślę, że w oryginale był raczej "cream cheese", czyli serek kremowy taki jak np. Philadelphia. Ja zamiast tego użyłam ricotty.