Friday 4 April 2008

Ciasto kokosowo-morelowe

Niesamowicie łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto; wkładamy wszystkie składniki do miski, miksujemy, dodajemy morele wraz rodzynkami i ciasto może już wędrować do piekarnika. Wszystko to zajmuje jakieś 5 minut. Czas pieczenia jest długi, ale za to bardzo przyjemny, gdyż ciasto podczas pieczenia wypełnia cały dom wspaniałym kokosowym aromatem. Gotowe ciasto jest wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne. Zastosowanie mleka kokosowego nadaje mu głębi smaku, której przypuszczam, nie osiągnęlibyśmy samymi tylko w wiórkami kokosowymi. Przepis na to przepyszne ciasto pochodzi z bloga kulinarnego White Plate Liski; oryginał przepisu znajduje się tutaj. Polecam!!!




Ciasto kokosowo-morelowe

200 g miękkiego masła
3 jajka
150 g cukru
100 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka kokosowego

200 g posiekanych suszonych moreli
100 g rodzynek

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 C.
  2. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub mąką.
  3. Wszystkie składniki oprócz bakalii zmiksować na gładka masę.
  4. Dodać morele i rodzynki.
  5. Przelać do formy. Piec 1,5 godziny.
  6. Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić.

For the recipe in English, click here:
Coconut and Apricot Cake

1 comment:

Anonymous said...

Przepis byłby świetny, ciasto oczywiście również byłoby świetne, gdyby całość nie była tak szalenie słodka. Słodka do omdlenia. Zrobiłam, spróbowałam, a teraz mam całą blachę wypieku, której raczej nikt nie zje.