Zupa jest naprawdę przepyszna, niezwykle gęsta i kremowa z całą gamą cudownych smaków i aromatów. Przepis pochodzi z książki Smak Życia autorstwa Agnieszki Maciąg. Książka stanowi wspaniałą kolekcję przepisów na zdrowe i smaczne dania z całego świata. Jest tu przepis na japońską zupę miso jak również tajska sałatkę z krabem, śledzia po szwedzku i ciasteczka z polskiego czasopisma wydanego z 1937 roku. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne zdjęcia potraw i miejsc. Oglądając wszystkie te cudowne fotografie można niemalże poczuć smaki i zapachy wszystkich tych smakowitych dań jak również atmosferę miejsc przedstawionych na fotografiach. Agnieszka opowiada o jedzeniu z pasją i ciekawością. Dla niej gotowanie jest przyjemnością, a próbowanie nowych potraw przygodą.
„Kobiety w Brazylii śmieją się podczas gotowania, żeby w jedzeniu była radość i miłość. Gotowanie jest procesem twórczym. W kuchni stajemy się artystami życia. Doświadczamy sacrum w zwykłych rzeczach. Dla mnie gotowanie to nie chemia, to magia”mówi Agnieszka i ja się pod tym podpisuję;)
Krem z marchewki z mlekiem kokosowym
(na podstawie przepisu z książki Smak życia Agnieszki Maciąg)
dla 2 osób:
1 łyzka masła
1-
375 ml (1 ½ szklanki) wywaru z warzyw
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego z puszki
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
biały pieprz
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyzka posiekanych listków kolendery
- W dużym garnku rozpuścić masło, dodać pieprz, marchewkę i przesmażyć na małym ogniu.
- Dodać utarty imbir, szczyptę soli i gałkę muszkatołową.
- Zalać gorącym wywarem. Przykryć pokrywką i gotować tak długo, aż marchew stanie się zupełnie miękka. Jeśli wywar nie przykrywa w całości marchewki, dolać wody.
- Dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 3 minuty.
- Dodać sok z cytryny.
- Całość zmiksować na jednolita masę.
- Posypać listkami kolendry.
No comments:
Post a Comment