Sunday 30 March 2008

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym


Zupa jest naprawdę przepyszna, niezwykle gęsta i kremowa z całą gamą cudownych smaków i aromatów. Przepis pochodzi z książki Smak Życia autorstwa Agnieszki Maciąg. Książka stanowi wspaniałą kolekcję przepisów na zdrowe i smaczne dania z całego świata. Jest tu przepis na japońską zupę miso jak również tajska sałatkę z krabem, śledzia po szwedzku i ciasteczka z polskiego czasopisma wydanego z 1937 roku. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne zdjęcia potraw i miejsc. Oglądając wszystkie te cudowne fotografie można niemalże poczuć smaki i zapachy wszystkich tych smakowitych dań jak również atmosferę miejsc przedstawionych na fotografiach. Agnieszka opowiada o jedzeniu z pasją i ciekawością. Dla niej gotowanie jest przyjemnością, a próbowanie nowych potraw przygodą.

„Kobiety w Brazylii śmieją się podczas gotowania, żeby w jedzeniu była radość i miłość. Gotowanie jest procesem twórczym. W kuchni stajemy się artystami życia. Doświadczamy sacrum w zwykłych rzeczach. Dla mnie gotowanie to nie chemia, to magia”
mówi Agnieszka i ja się pod tym podpisuję;)

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym
(na podstawie przepisu z książki Smak życia Agnieszki Maciąg)

dla 2 osób:

½ kg marchwi, pokroić w kostkę
1 łyzka masła
1-2 cm kawałek kłącza imbiru, obrać i zetrzeć
375 ml (1 ½ szklanki) wywaru z warzyw
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego z puszki
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
biały pieprz
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyzka posiekanych listków kolendery

  1. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać pieprz, marchewkę i przesmażyć na małym ogniu.
  2. Dodać utarty imbir, szczyptę soli i gałkę muszkatołową.
  3. Zalać gorącym wywarem. Przykryć pokrywką i gotować tak długo, aż marchew stanie się zupełnie miękka. Jeśli wywar nie przykrywa w całości marchewki, dolać wody.
  4. Dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 3 minuty.
  5. Dodać sok z cytryny.
  6. Całość zmiksować na jednolita masę.
  7. Posypać listkami kolendry.
For the recipe in English, click here:
Creamy Carrot and Coconut soup

No comments: