Podobno można je dostać w każdej szwedzkiej kawiarni, choć nie w każdej występują pod tą samą nazwą. Nazwy jakie udało mi się znaleźć to Snoddas , Kärleksmums oraz Mocka rutor. Co oznacza ta pierwsza nie wiem, Kärleksmums to "miłosne smakołyki", Mocka rutor - kwadraty Mocha. W książce, z której zaczerpnęłam przepis nazwano je Choco-Coco Squares (kwadraty czekoladowo-kokosowe). Nazwa moim zdaniem nie do końca trafna, albowiem smak czekolady, a właściwie kakao, jest tu bardzo subtelny, do tego towarzyszy mu smak kawy, a wiórki kokosowe to jedynie dodatek.
Przyznaję, że gdyby nie Tydzień skandynawski zorganizowany przez Kiiri, to pewnie nigdy bym ich nie upiekła. Czytając przepis, nie spodziewałam się, że ciastka te będą aż tak smaczne. Są wyśmienite, zwłaszcza w towarzystwie filiżanki kawy.
Przepis, z moimi drobnymi zmianami, pochodzi z książki Swedish Cakes and Cookies autorstwa Melody Favish. Jakiś czas temu zamieściła go na swoim blogu także Dagmar z bloga kulinarnego A Cat In the Kitchen.
Kärleksmums, czyli miłosne smakołyki ;-)
W przepisie użyto szklanki o pojemności 225 ml
150 g masła lub margaryny, rozpuścić
2 jajka
1 ¼ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
LUKIER:
75 g masła lub margaryny, rozpuścić
1 łyżeczka kawy instant
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ szklanki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C (jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, nie obniżamy temperatury)
2. Blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm ( w oryginale 30 x 40 cm) natłuścić, posypać mąką.
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać.
4. W osobnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać na przemian po łyżce suchych składników, łyżce mleka i łyżce wystudzonego masła.
5. Przełożyć do blaszki. Piec na najniższym poziomie piekarnika przez ok.15 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie, posmarować lukrem.
LUKIER:
1. Cukier puder przesiać wraz z kakao do miski. Dodać cukier waniliowy.
2. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody. Dodać wraz z przestudzonym masłem do suchych składników.
3. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na wystudzonym cieście.
4. Posypać wiórkami kokosowymi, pokroić na małe kwadraty.
W przepisie użyto szklanki o pojemności 225 ml
150 g masła lub margaryny, rozpuścić
2 jajka
1 ¼ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
LUKIER:
75 g masła lub margaryny, rozpuścić
1 łyżeczka kawy instant
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ szklanki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C (jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, nie obniżamy temperatury)
2. Blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm ( w oryginale 30 x 40 cm) natłuścić, posypać mąką.
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać.
4. W osobnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać na przemian po łyżce suchych składników, łyżce mleka i łyżce wystudzonego masła.
5. Przełożyć do blaszki. Piec na najniższym poziomie piekarnika przez ok.15 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie, posmarować lukrem.
LUKIER:
1. Cukier puder przesiać wraz z kakao do miski. Dodać cukier waniliowy.
2. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody. Dodać wraz z przestudzonym masłem do suchych składników.
3. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na wystudzonym cieście.
4. Posypać wiórkami kokosowymi, pokroić na małe kwadraty.
9 comments:
Lubię takie smakołyki - kakao, kokos, kawa boskie :)
mi tez się podoba przepis , a jak pięknie wygląda twoje ciastom
jakie piękne i proste w przygotowaniu. :-)
karolciu, pierwsz3e na co zwrocilam uwage to... wzor na podkladce (obrusie?). Bo mam taki sam, biały ;)
Mmm, pysznie się zapowiada! :)
Ale ładne! I kusząca nazwa...
O z kawą! Już mi się podoba! :)
Oj z chęcią bym sięgnęła po taki smakołyk:)
Właśnie piekę, pachnie bosko:)
Post a Comment