Saturday, 4 July 2009

Weekendowa Cukiernia # 7 Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym i owocami leśnymi

Ciasto z kremem blog 5026

Poprowadzenie siódmej edycji Weekendowej Cukierni Zawszepolka powierzyła Mafilce. Mafilka wybrała dla nas przepis na wspaniałe, lekkie ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym i owocami. W oryginale były to jagody, ale ponieważ sezon na leśne jagody jeszcze u mnie się nie rozpoczął, a za ogólnodostępnymi u nas borówkami amerykańskimi nie przepadam, zamiast jagód użyłam równie smacznych malin oraz jeżyn.

Ciasto z kremem 5048 copy

Wybór owoców okazał się strzałem w dziesiątkę. Krem jogortowy wyszedł naprawdę wyśmienity. Maliny wprawdzie nieco rozpadły się podczas mieszania, ale to tylko nadało kremowi dodatkowego smaku i ładnego różowego koloru ;-). Ciasto jest mało słodkie i bardzo lekkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce. Wtedy wszystkie smaki pięknie się łączą w jedną całość, a biszkopt, pomimo, że nie jest niczym nasączany, staje się lekko wilgotny i jeszcze smaczniejszy :-)


Ciasto z kremem 5048 blog

Mafilce dziękuję za przepis , a Polce za kolejną edycję cukierni (świetnie się z Wami piecze dziewczyny :-) ) A tym, którzy nie wzięli udziału w tej edycji cukierni, polecam wypróbowanie przepisu, gdyż ciasto jest naprawdę wyśmienite. Poniżej podaję przepis z moimi zmianami. Oryginał znajdziecie na blogu Mafilki. Smacznego!!!



Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym i owocami leśnymi

1 szklanka = 250 ml

BISZKOPT:
6 jaj
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
szczypta soli

KREM JOGURTOWY:
½ l śmietanki kremówki
400 ml naturalnego jogurtu greckiego
1 op. (8 g) cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
450 g owoców jagodowych (dowolnie maliny, jeżyny, jagody)
4 opakowania śmietan-fixu

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210° C. Formę do pieczenia o wymiarach 21 x 26 cm * wyłożyć na spodzie papierem, a boki natłuścić i posypać mąką lub cukrem.
2. Mikserem ubić 3 jajka z 3 żółtkami i cukrem do czasu, aż masa stanie się biała i puszysta. Nie przerywając ubijania, dodać ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać . Pozostałe 3 białka ubić na sztywno w osobnej misce i również delikatnie połączyć z powstałą masą.
3. Całość przełożyć do formy i wyrównać.
4. Piec ok. 20 minut lub do czasu , aż biszkopt ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty do wewnątrz będzie suchy. Pozostawić w formie do całkowitego przestygnięcia.
5. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
6. Owoce zasypać cukrem pudrem.
7. Jogurt wymieszać z 1 opakowaniem śmietan - fixu.
8. Przygotować krem. Śmietankę ubić przy pomocy miksera wraz z cukrem waniliowym oraz 3 opakowaniami śmietan - fixu.
9. Cały czas ubijając stopniowo dodawać jogurt wymieszany ze śmietan - fixem.
10. Delikatnie wmieszać w krem owoce.
11. 1/3 kremu wyłożyć na jeden blat biszkoptu. Przykryć kolejnym blatem. Ponownie nałożyć 1/3 kremu. Czynność powtórzyć . Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!!!

*Użyłam dwóch foremek: małej okrągłej o średnicy 9 cm i kwadratowej o wymiarach 18 x 18 cm,


16 comments:

Ania said...

śliczne zdjęcia!

Gosia said...

przesliczne zdjecia,nigdy sie u ciebie napatrzec na fotki nie umiem :))
Swietny przepisik,wyszedl ci bardzo apetycznie :) ja chyba nie dam rady w ten weekend :(

An-na said...

Taaak, ta wersja z różowym kremem malinowym bardziej mnie przekonuje. pysznie wygląda!

Pozdrawiam :)

viridianka said...

wyglądają przeslicznie:) u mnie tez byl, zjedzony zostal tak szybciutko ze nie zdazylam zdjec zrobic...;))

Bea said...

Kolejne cudenko Karolino! Pieknie sie prezentuje na Twoich zdjeciach! I domyslam sie tylko, jakie to smaczne :)

Pozdrawiam!

margot said...

Pięknie wygląda ,takie kolorowe
Zgadzam się ,że to pyszne letnie ciasto jest

Majana said...

Bosz... wspaniałe ciasto!
Piękne zdjęcia.
Ciasto wygląda tak delikatnie, tak pięknie, super!

Magoldie said...

Pysznie wyglada...ja wlasnie sie zabieram za swoja wersje :)

Mafilka said...

Karolciu, świetnie Ci wyszło :-) Ja też lubię wersję malinowo-jeżynową. Dziękuję za udział w prawie mojej ;) Cukierni :*

Ewelina Majdak said...

Koochana :) Zatkalo mnie :)) MAsz zawsze takie piekne sloneczne zdjecia! Takich to ja sie nigdy nie naucze robic :(
Bardzo sie ciesze Karolinko ze dolaczylas mimo braku jagod :) Sciskam Cie mocno :*

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Karolciu... Brak słów :)

Witam Cię po przerwie!

Komarka said...

Jakie dekoracyjne :) Bardzo fajny krem z jogurtem, ale przyznaję, że ilość śmietan-fixu mnie trochę przeraża ;)

Karolina Beaudet said...

Dziękuję Wam wszystkim za komentarze i pozdrawiam !!!

An-na,
Bardzo się cieszę, że udało mi się Ciebie przekonać, bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne ;-)

Viridianka,
Co tam zdjęcia. Najważniejsze, że smakowało ;-)

Mafilka,
To ja dziękuję za przepis!!! Bardzo mi było miło się do Was przyłączyć :-)))

Poleczko,
Jak to się nie nauczysz? Przecież Ty już piękne zdjęcia robisz!!! Też ściskam :-*

Aniu,
Cieszę się, że już jesteś :-)))

Komarko,
Myślę, że ilość smietan-fixu można by spokojnie zredukować. Ten pierwszy raz wolałam dodać nieco więcej, ponieważ pominęłam w przepisie żelatynę i bałam się, że krem wyjdzie za rzadki, ale chyba nie było to konieczne.

Agata said...

Ale piękne, ale piękne, ale piękne!!! :)

Anonymous said...

Skorzystałam z przepisu na ciasto biszkoptowe z malinami.Ciasto jest wyśmienite,goście się zajadali i wszyscy chcą przepis na nie.Z pewnością zrobię je jeszcze wiele razy,po prostu PYCHOTKA.Dziekuje za przepis .Pozdrawiam.Kamila

karolinanna said...

Znalazłam, niestety:
http://agnieszkalewoniuk.blox.pl/2012/11/Ciasto-biszkoptowe-z-kremem-jogurtowym-i-owocami.html