Wednesday, 2 November 2011

Jabłecznik z oliwą z oliwek

For the English version, click here

Apples_7733 copy

Kilkanaście kilometrów od miasta Quebek, znajduje si niewielka wyspa o nazwie Île d'Orléans. Wyspa znana jest midzy innymi ze swoich licznych sadów.  Do jednego z nich wybralismy si niedawno, aby nazrywać jabłek.

W sadzie, w którym si zatrzymaliśmy mieliśmy do wyboru dwa gatunki jabłek: Empire oraz Cortland. Nazrywaliśmy obu, a teraz je przetwarzam na wszystkie możliwe sposoby. Zrobiłam już muffiny z jabłkami i cynamonem, crumble jabłkowo-żurawinowe,  jabłecznik z oliwą z oliwek (dzisiejszy przepis), ciasto z jabłkami i owocami leśnymi oraz deser jabłkowo-gruszkowy z kremem angielskim. W planach mam jeszcze szarlotk i kilka innych smakołyków z jabłkami w roli głownej.

Apples_7703 copy

 Jednym z przepisów, który chciałabym wam polecić jest wspomniany jabłecznik z oliwą z oliwek. Przepis na ciasto znalazłam na moim ulubionym blogu La Tartine Gourmande. Upiekłam dwie wersje jabłecznika: z mąki tradycyjnej oraz z mieszanki mąk bezglutenowych, tak jak zrobiła to autorka przepisu, Béa. Przyznam szczerze, że w wersji bezglutenowej ciasto nie specjalnie przypadło nam do gustu, wyczuwalny był bowiem nieco gorzkawy smak, zapewne którejś z użytych mąk. Wersja ze zwykłej mąki smakowała nam natomiast bardzo. Ciasto wyszło lekkie i puszyste, a zatopione wewnątrz plasterki jabłek po prostu rozpływały si w ustach.  Polecam!!!

Apple_7827 copy


Poniżej podaję przepis z mąką pszenną. Bezglutenową wersję przepisu znajdzieicie tutaj.

Miłego dnia!!!

Jabłecznik_8056 copy

Jabłecznik z oliwą z oliwek

Na tortownicę o średnicy ok. 25 cm

łyżka masła
3 jabłka
½ szklanki złotego cukru trzcinowego + 2 dodatkowe łyżki cukru do posypania jabłek
1 laska wanilii
4 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
200 g mąki
65 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Apple Cake_8022 copy

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać łyżkᶒ masła. Dodać pokrojone jabłka, 2 łyzki cukru oraz wydrążoną laskᶒ wanilii wraz z miąższem. Smażyć przez ok. 5 minut lub do czasu, gdy jabłka zmiᶒkną. Usunąć laskᶒ wanilii. Odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicᶒ o średnicy ok. 25cm natłuscić masłem.

Jajka ubić z cukrem oraz szczyptą soli (użyłam miksera). Dodać oliwᶒ z oliwek oraz mąkᶒ wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Delikanie wmieszać jabłka. Przełożyć do formy, piec 35-45 minut lub do czasu , gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy.



Apples_7858 copy

5 comments:

Majana said...

Pyszny musi być ten jabłecznik. A ile cudownych jabłuszek!
Pozdrowienia:)

ewelajna said...

Karo, uwielbiam wszelkie zbieractwo warzyw, czy owoców, dlatego zazdroszczę Wam takiej wyprawy...też kiedyś robiłam jabłecznik z oliwą z olivek, smaku nie pamiętam, ale konsystencja była bardzo fajna:)

Arvén said...

Zdjęcia są niesamowite - i uświadomiłam sobie właśnie jak bardzo jednak tęsknię w mieście za spokojem wsi lub mniejszych miasteczek.
Kawałeczek jabłecznika mi się marzy...taki malutki ;)

majka said...

Cala moja rodzina kocha jablka. Najczesciej zjadamy je na surowo ale wiem, ze takim pysznym jablecznikiem nikt by nie pogardzil :) A Cortlandy to moj ulubiony gatunek jabelk :))

Pozdrawiam cieplutko.

Ania Włodarczyk (aka vespertine) said...

Cudne foty :) Pamiętam u Ciebie to ciacho oliwne z pomarańczami - jeszcze go nie zrobiłam, a tu oliwkowy jabłecznik? Nie wyrabiam się! :)