Friday, 23 December 2011

Odwrócone ciasto z żurawiną

For the English version click here

Cranberry_ Cake_6682 copy

Witajcie kochani!!! Dziś chcᶒ wam zaprezentować przepis na jedno z moich ulubionych ciast: Odwrócone ciasto z żurawiną. Jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu, toteż z pewnością zdążycie upiec je jeszcze przed Świᶒtami. Autorka przepisu, Nigella Lawson napisała o nim: I love the Christmasiness of this, all that glowing, berried redness, co na polski można by mniej wiᶒcej przetłumaczyć jako "Uwielbiam jego świąteczność, całą tą rozjarzoną żurawinową czerwonością”
Ja też :-)

Do ciasta najlepiej użyć patelni do tarte tatin, czyli takiej, która można wstawić do piekarnika. Jeśli takiej nie mamy, żurawinᶒ można przygotować na zwyklej patelni, a nastᶒpnie wraz z ciastem przełożyć do okrągłej formy. Ja ciasto ze zdjᶒcia piekłam w formie podobnej do tej. Sprawdzi siᶒ również forma do tarty, ale uwaga -  forma nie może mieć wyjmowanego dna!!! Moja próba pieczenia ciasta w tortownicy zakończyła siᶒ zadymionym mieszkaniem i kilugodzinnym szorowaniem piekarnika. Ciasto też nie było już tak smaczne.

Mam nadziejᶒ , że to zimowe ciasto przypadnie wam do gustu. Życzᶒ wszystkim Wesołych Świąt!!!


Cranberries_6696.JPGbc copy

Odwrócone ciasto z żurawiną

ŻURAWINA:
50 g masła
150 g cukru
175 g żurawiny, świeżej lub mrożonej (u mnie zazwyczaj nieco wiᶒcej)

CIASTO:
125 masła
125 g cukru
125 g mąki samorosnącej (self-rising flour)
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
1-1½ łyżki pełnotłustego mleka

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Dodać cukier, wymieszać do czasu, aż cukier siᶒ rozpuści. Dodać żurawinᶒ. Wymieszać, tak aby żurawina pokryła siᶒ syropem. Odstawić.

Mąkᶒ, sól, cukier, cynamon, masło oraz jajka umieścić w robocie kuchennym i zmiksować. Dodać mleko(jeśli nie mamy robota kuchennego, suche składniki ciasta można posiekać nożem, a nastᶒpnie dodać jajka i mleko i wyrobić ciasto rᶒką). Masᶒ nałożyć na przygotowaną żurawinᶒ i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut lub do czasu, gdy ciasto nabierze rumianego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

4 comments:

Majana said...

Śliczne ciacho Karo!
Częstuję się i zyczę pięknych Świąt Bożego Narodzenia!
Majana

Gosia said...

ciasto wspaniale sie prezentuje,moze po swietach upieke,bo akurat mam w lodowce swieza zurawine...

Tobie oraz Twoim najblizszym zycze magicznych i zdrowych Swiat :)

Kuchareczka said...

wesołych świąt Karo! :)

jimkitchen said...

Ciasto wygląda rewelacyjnie. Myślę, że warto spróbować.