Wednesday, 24 October 2007
Sernik z białą czekoladą i malinami
Sernik z białą czekoladą i malinami
(na podstawie przepisu zamieszczonego w Galerii Potraw przez dorotus76)
SPÓD:
200 g ciastek Digestive (można zastąpić herbatnikami Petit Beurre)
90 g białej czekolady
80 g masła lub margaryny
MASA SEROWA:
1/2 szklanki śmietanki UHT (30%)
200 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
250 g zmielonego twarogu (użyłam twarogu półtłustego President)
1/4 szklanki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
3 jajka
2 białka
250 g świeżych malin
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Ciastka pokruszyć za pomocą blendera. Masło wraz z białą czekoladą rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuszczone wymieszać z ciastkami. Wyłożyć dno tortownicy dociskając za pomocą łyżki, wstawic na pół godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C.
Śmietankę umieścić w garnku z grubym dnem, zagotować mieszając. Wrzucić
połamaną białą czekoladę, podgrzewać do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Lekko ostudzić.
Mascarpone, twaróg, cukier i cukier waniliowy ubić za pomocą miksera. Po kolei wbić 3 jajka, cały czas miksując. Wlać miksturę czekoladową, miksując do połączenia.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek. Nastepnie dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek. Powkładać maliny. Piec ok. 1-1,5 godziny. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Nastepnie schłodzic w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
For the recipe in English click here:
White Chocolate Raspberry Cheesecake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment