Saturday 27 October 2007

Zupa krem z marchwi


Zupa krem z marchwi
(na podstawie przepisu zamieszczonego w blogu Bread and Butter)

1 łyżka masła

1 mała cebula, obrana i posiekana
½ kg marchwi, obrana i pokrojona w plasterki
750 ml bulionu warzywnego
sok i skórka z połowy pomarańczy
sól
biały pieprz
mielony imbir

Rozgrzać w garnku łyżkę masła. Cebule zeszklić na maśle przez ok. 2-3 min. Dodać plasterki marchewki, wlać bulion. Gotować aż marchew zmięknie (ok. 20-30 min). Odcedzić, bulion pozostawić.

Ugotowaną marchew wraz z cebulą zmiksować w blenderze. Połączyć z bulionem do uzyskania pożądanej konsystencji.

Lekko podgrzać. Przyprawić.

Przed podaniem wlać sok pomarańczowy. Nałożyć do miseczek. Podawać posypane skórką z pomarańczy.

For the recipe in English, click here:
Carrot Soup

No comments: