Saturday, 27 October 2007
Zupa krem z marchwi
Zupa krem z marchwi
(na podstawie przepisu zamieszczonego w blogu Bread and Butter)
1 łyżka masła
1 mała cebula, obrana i posiekana
½ kg marchwi, obrana i pokrojona w plasterki
750 ml bulionu warzywnego
sok i skórka z połowy pomarańczy
sól
biały pieprz
mielony imbir
Rozgrzać w garnku łyżkę masła. Cebule zeszklić na maśle przez ok. 2-3 min. Dodać plasterki marchewki, wlać bulion. Gotować aż marchew zmięknie (ok. 20-30 min). Odcedzić, bulion pozostawić.
Ugotowaną marchew wraz z cebulą zmiksować w blenderze. Połączyć z bulionem do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lekko podgrzać. Przyprawić.
Przed podaniem wlać sok pomarańczowy. Nałożyć do miseczek. Podawać posypane skórką z pomarańczy.
For the recipe in English, click here:
Carrot Soup
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment