Jesienne mufinki
(na podstawie przepisu z książki Mufinki, wyd. Könemann)
450 g mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
115 g brązowego cukru
1 op. cukru waniliowego
400 g gruszek, obranych i drobno posiekanych
100 g orzechów włoskich (lub pekanowych) opieczonych i posiekanych*
2 jajka
375 ml mleka
125 g stopionego masła lub margaryny
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołowa; Dodać brązowy cukier, cukier waniliowy, gruszki i orzechy.
Jajka rozbić z mlekiem. Wlać je do mąki z dodatkami. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo.
Nałożyć ciasto do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do ¾ objętości. Piec 30 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić mufinki w formie przez 5 minut. Następnie przełożyć na metalowa kratkę do ostygnięcia.
*Orzechy opiekać w piekarniku przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
For the recipe in English click here:
Autumn Muffins
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
115 g brązowego cukru
1 op. cukru waniliowego
400 g gruszek, obranych i drobno posiekanych
100 g orzechów włoskich (lub pekanowych) opieczonych i posiekanych*
2 jajka
375 ml mleka
125 g stopionego masła lub margaryny
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołowa; Dodać brązowy cukier, cukier waniliowy, gruszki i orzechy.
Jajka rozbić z mlekiem. Wlać je do mąki z dodatkami. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo.
Nałożyć ciasto do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do ¾ objętości. Piec 30 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić mufinki w formie przez 5 minut. Następnie przełożyć na metalowa kratkę do ostygnięcia.
*Orzechy opiekać w piekarniku przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
For the recipe in English click here:
Autumn Muffins
No comments:
Post a Comment