Tuesday, 25 December 2007

Gruszki w kawowym karmelu



Gruszki w kawowym karmelu

(na podstawie przepisu z Oliwii)

dla 4 osób:

8 twardych gruszek, obranych
200 g cukru
100 ml mocnej kawy espresso (drobno mielonej)
100 ml śmietanki UHT 30 %
woda

1. W rondlu zagotować 1/2 litra wody. Dodać cukier oraz gruszki (gruszki powinny być całkowicie zanurzone w wodzie). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 min. Ugotowane gruszki przełożyć do miseczek.
2. Pozostały cukier wsypać do drugiego rondelka, wlać 70 ml zimnej wody, gotować na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier będzie już rozpuszczony przerwać mieszanie i kontynuować gotowanie do czasu, aż cukier skarmelizuje się na jasno brązowy kolor.
3. Do śmietanki wlać kawę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Zdjąć z ognia rondel z karmelem i od razu wlać do niego kawę ze śmietanką.
5. Ponownie ustawic rondel na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia tak, by powstał gładki, jednolity sos. Gotowy sos odstawić do całkowitego wystudzenia.
6. Przed podaniem, gruszki polać obficie sosem.

For the recipe in English, click here:
Pears in Coffee Caramel Sauce

1 comment:

Liska said...

Karolciu, bardzo podoba mi się sposób, w jaki robisz zdjęcia. Są proste i intrygujące. Takie trochę jak z rustykalnej książki kucharskiej.
Pozdrawiam Cię serdecznie i świątecznie :)