Sunday, 14 September 2008

Lazania z cukinią i sosem pesto


Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Lekka, chrupiąca o delikatnym smaku
i aromacie, świetnie sprawdza się w wiekszość potraw. Bardzo lubię cukinię z makaronem, toteż kiedy przeglądając czasopismo Cuisine Gourmande, natrafiłam na przepis na lazanię z jej dodatkiem, od razu zdecydowałam się go wypróbować. Lazania wyszła naprawdę przepyszna, lekka, aromatyczna, świeża. Wspaniała na lekki obiad w ciepły dzień.

Do przygotowania lazanii potrzebny jest sos pesto, można użyc kupnego pesto ze słoiczka, ja jednak namawiam do przyrządzenia go samemu. Przepis podaje poniżej. Jesli nie uda Wam się dostać orzeszków piniowych, można je zastąpić pestkami słonecznika.

Zamiast świeżych płatów lazanii, można użyć płatów makaronu z pudełka, należy je jednak uprzednio ugotować w lekko osolone wodzie. Smacznego!!!

Lazania z cukinią i sosem pesto


1 kg pokrojonej w cieniutkie plasterki cukinii
9 płatów swieżego makaronu lazania
250 ml śmietanki UHT o niskiej zawartości tłuszczu (12 lub 18 %)
3 łyżeczki pesto genovese*
1 kulka (125 g) mozzarelli
40 g startego parmezanu

1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przecisnięty przez praskę
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz


1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cukinię wraz z czosnkiem, dusić prez ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
2. Śmietankę zagotować w osobnym garnuszku; zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z sosem
pesto i połową parmezanu.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 C.
4. Do żarodpornego naczynia nałożyć 1/3 sosu ze śmietanki, pesto i parmezanu, przykryć 3 płatami lazanii, a nastepnie 1/3 plasterków cukini. Powtórzyć dwukrotnie z pozostałym sosem, płatami makaronu i cukinią, kończąc na cukinii. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę, posypać startym parmezanem.
5. Zapiekać przez ok 20-30 minut lub do czasu, gdy cukinia zmięknie a ser się rozpuści.


* Pesto Genovese

Na 125 ml:
25 g orzeszków pinii
35 g świezych liści bazylii
1 duży ząbek czosnku
25 g startego Parmezanu
60 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

1. Orzeszki pinii lekko zrumienić na suchej patelnii. Pozostawić do przestygnięcia.
2. Liście bazylii umyc, osuszyć.
3. Wystudzone orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan zmiksowac przy pomocy blendera stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Doprawic do smaku solą i pieprzem.

Pesto mozna przechowywać w lodówce do 5 dni.



Przepis po angielsku:
Zucchini and Pesto Lasagna


4 comments:

lisiczka_bez_kitki said...

Pyszne zdjęcia, takie wiosenne, powiedziałabym. A tu jesień zaraz. Dlatego zieleń jak najbardziej niezbędna.

majana said...

Karolciu, wygląda przepysznie!!!

Mysza Klapsiara said...

Piękne zdjęcie. Tchnie takim wiosennym spokojem. Apetycznie.

ewena said...

Śliczne zdjęcie:))