Sałatkę z gruszką i orzechami pekan wymyśliłam sama. Powstała z okazji Orzechowego Tygodnia zorganizowanego przez Elę z bloga My best Food.
Orzechy pekan jadłam po raz piewszy w Kanadzie, gdy jeszcze nie były dostępne w Polsce. Nie zachwyciły mnie. Dopiero później odkryłam, że aby wydobyć z nich smak należy je podprażyć lub podpiec w piekarniku. W przepisie na sałatkę z gruszką dodatkowo przed podpieczeniem wymieszłam je z miodem, syropem klonowym i przyprawami. Są na tyle smaczne, że warto przygotowac więcej, gdyż nie sposób nie podjeść paru przed podaniem sałatki. Smacznego :-)
Orzechy pekan jadłam po raz piewszy w Kanadzie, gdy jeszcze nie były dostępne w Polsce. Nie zachwyciły mnie. Dopiero później odkryłam, że aby wydobyć z nich smak należy je podprażyć lub podpiec w piekarniku. W przepisie na sałatkę z gruszką dodatkowo przed podpieczeniem wymieszłam je z miodem, syropem klonowym i przyprawami. Są na tyle smaczne, że warto przygotowac więcej, gdyż nie sposób nie podjeść paru przed podaniem sałatki. Smacznego :-)
Sałatka z gruszką i pekanami
1 główka czerwonej sałaty strzępiastej
1 gruszka
ORZECHY:
½ szklanki orzechów pekan
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżki miodu
½ łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Orzechy wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec do czasu, aż orzechy się zrumienią (12-15 minut), kilkakrotnie (2-3 razy) mieszając w trakcie pieczenia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
DRESSING:
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka syropu klonowego
gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki przełozyc do słoika, słoik zakręcić i potrząsać do połączenia się składników.
Sałatę umyć, osuszyć, duże liście porwać na kawałki. Gruszki pokroić w kostkę lub paseczki. Rozlożyć liście sałaty na talerzach, na nich ułożyć kawałki gruszki. Posypać pokruszonymi pekanami i polac dressingiem. Od razu podawać.
6 comments:
Super sałatka, a przygotowanie do niej orzechów jest wyborne. Lubię sałatki z gruszką i orzechami, więc z pewnością wypróbuję Twoją :)
JA podprażam już prawie wszystkie orzechy,nie licząc np.włoskich, bo bez tej czynności ich smak wydaje mi się płaski...
Ach, sliczne.
Jadłam już gruszki z orzechami i wiem, że w duecie są świetne. ALe taka wersja z "aromatyzowanymi" orzechami...hmmm...ciekawa...ciekawa... :)
Mniam, cudowna sałatka! :)
Przecztałam sobie skład i wyobraziłam ten smak. To jest to!
trzeba wypróbować!
Post a Comment