Monday 10 November 2008

Chleb z oliwkami i rozmarynem

Chleb z oliwkami upiekłam w ramach Weekendowej Piekarni - wspólnej akcji pieczenia chleba zainicjowanej przez Markot z bloga kulinarnego Kuchnia Alicji. Autorką przepisu jest Carol Field z nowojorskiej szkoły De Gustibus, a przepis ten wybrała Aaricia z bloga Niebieskie Migdały. Bardzo lubię oliwki, a podobny chlebek kupuję często w pobliskim sklepie, toteż bardzo mnie jej wybór ucieszył.

Chleb wyszedł niezwykle smaczny, bardzo aromatyczny z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pozwoliłam sobe nieznacznie zmodyfikować przepis m.in dodając do ciasta świeży rozmaryn. Wraz z oliwkami stanowi on wspaniała kompozycje smaków i sprawia, że chleb jest jeszcze bardziej aromatyczny.

Poniżej podaje przepis w mojej wersji, przepis oryginalny przetłumaczony przez Aaricię, znajdziecie na blogu Niebieskie Migdały klikając tutaj.

Uwaga!!! W przepisie użyto szklanki o pojemności 240 ml.

Chleb z oliwkami i rozmarynem


Na 2 małe bochenki:

¾ szklanki ciepłej wody (40-45°C)
3 ½ łyżeczki drożdży instant
¼ szklanki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania miski
225 g czarnych oliwek z pestkami (użyłam oliwek Kalamata)
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
3 ¾ szklanki mąki pszennej + mąka do zagniatania
1 ½ łyżeczki soli
mąka kukurydziana do wysypania papieru

1. Wodę wymieszać wraz z drożdżami w misce od miksera. Odstawić na 10 minut.
2. W międzyczasie wydrylować oliwki. Kilka ładniejszych odłożyć do dekoracji.
3. Do miski z drożdżami wlać oliwę, wymieszać. Dodać wydrylowane oliwki, mąkę oraz sól i miksować używajac końcowek do ubijania lub płaskiego ubijaka na najniższej prędkości przez 2 minuty.
3. Ubijak zastąpić hakami. Wyrabiać na najniższej prędkości przez ok.3 minuty. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać 1 ½ łyżeczki ciepłej wody.
4. Ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnicę, posypać rozmarynem i zagniatać ręcznie do czasu, aż rozmaryn połączy się z ciastem.
5. Przełożyć do lekko wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objetość (1- 1,5 godziny) .
6. Podzielić ciasto na dwie równe części, a następnie każdą część złożyć na trzy.
7. Przełożyć na posypaną mąka stolnicę. Rolować kolejno każdą część rękoma, dociskając kciukami tak, aby uformować ciasto w kształt cygara - środek powinien być grubszy a końce trochę cieńsze.
8. Bochenki umieścic na wysmarowanym oliwą i posypanym mąka kukurydzianą papierze do pieczenia. Ostrym nożem naciąć powierzchnię ciasta w krzyżyki. Delikatnie wcisnąć w wierzch bochenków oliwki zachowane do dekoracji.
9. Przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
10. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
11. Piec 40 minut lub do czasu, aż skórka nabierze zlocisto-brązowego koloru.
12. Przełożyc na kratkę i pozostawić do ostynięcia.



Źródło przepisu: Carol Field, nowojorska szkoła De Gustibus; zmodyfikowany

6 comments:

margot said...

Super ,że znowu się dołączyłaś do pieczenia
A chlebki wyglądają pysznie

Majana said...

Karolko jaki obłędny ten chleb! CUDO :))

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Zaglądam tu dopiero op arz trzeci, ale już moge powiedzieć, ze z niecierpliwością czekam an kolejne zdjęcia.
Bardzo ładnie się to wszystko prezentuje!

Oto, jak polskie blogi gonią te swiatowe :)

Tilianara said...

Piękne te chlebki, ślicznie wyrośnięte i rumiane :)

Karolina said...

Zgadzam się z Anią co do słowa.

Aaricia said...

Oj, dopiero teraz odnalazłam! Pięknie Ci wyszły te chlebki!