Tuesday, 16 December 2008

Sernik migdałowy z wiśniami


Obok domu moich rodziców rosły kiedyś dwa piękne wiśniowe drzewka, które co roku hojnie obdarowywały nas dużymi, soczystymi wiśniami. Zawsze z wielką niecierpliwością wyczekiwałam na pojawienie się pierwszych owoców, by móc nazrywać je do dużej miski, a następnie upiec pyszny kruchy placek z wiśniami z przepisu, który dostałam od cioci. Chętnie jadłam je też na surowo bez żadnych dodatków. Nie przepadam za bardzo słodkimi owocami, toteż cierpki smak wiśni nigdy mnie specjalnie nie odstraszał ;-)

W Quebecu wiśnie można kupić jedynie w formie kompotu sprowadzanego z Bułgarii. Wszelkie ciasta, dżemy czy lody robi się tu z czereśni. Jakiś czas temu robiąc zakupy w rosyjskim sklepie , wypatrzyłam jednak jedną, jedyną paczuszkę wiśni mrożonych. Oczywiście nie mogłam się im oprzeć. Paczuszka była dość mała, toteż postanowiłam zachować ją na jakąś specjalną okazję. Przypomniałam sobie o niej klka dni temu, kiedy planowałam upiec sernik z migdałami. Migdały i wiśnie to moim zdaniem jedno z lepszych połączeń. A ponieważ sernik jest jednym z tych ciast, w którego pieczeniu czuję się najpewniej, pozwoliłam sobie nieco poeksperymentować z przepisami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Sam w sobie niezbyt słodki, w połaczeniu z wiśnami w syropie, sernik smakuje naprawdę wyśmienicie. Jak dla mnie jest to idealne ciasto na święteczny stół. Przepis na spód sernika znalazłam na tej stronie. Sposób przygotowania wiśniowego compote podpatrzyłam tutaj i tutaj. Masa serowa powstała na podstawie kilku różnych przepisów na serniki. Smacznego!!!

Sernik migdałowy z wiśniami

Na tortownicę o średnicy 24 cm:

SPÓD :
35 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 łyżki cukru
100 g ciasteczek amaretti*
2- 3 łyżki masła, rozpuścić

MASA SEROWA:
750 g serka quark lub mielonego twarogu o niskiej zawartości tłuzczu (użyłam fromage frais o 4% zawartości tłuszczu)
500 g serka mascarpone
5 jajek
170 g cukru
75 g mielonych migdałów
75 ml (5 łyżek) likieru amaretto
75 ml (5 łyżek) śmietanki kremówki 30% lub 36%
sok i skórka z ½ cytryny

WIŚNIE W SYROPIE:
250 g mrożonych wiśni
½ szklanki cukru
100 ml wody
kilka łyżek likieru amaretto
sok z ½ cytryny

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C.

2. Ciasteczka amaretti zmielić wraz z podprażonymi płatkami migdałów oraz cukrem w blenderze. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Masą wyłożyć natłuszczoną tortownicę. Podpiec.

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać na przemian po kilka łyżek zmielonego twarogu oraz mascarpone. Pod koniec ubijania dodać śmietankę kremówkę, a następnie likier amaretto, sok i skórkę z cytryny oraz mielone migdały.

4. Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Piec godzinę, następnie wyjąc sernik z piekarnika, przejechać nożem po krawędzi i pozostawić na 5 minut, aby sernik równomiernie opadł. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 mnut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Schłodzić w lodówce.

WIŚNIE W SYROPIE:

Cukier umieścić wraz z wodą i sokiem z cytryny w rondelku. Doprowazdić do wrzenia mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Gotować aż powstanie gęsty syrop (ok. 7 min). Następnie zmniejszyć ogień , dodać wiśnie. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (wiśnie można zachować w całości lub gotować do czasu, aż zaczną się rozpadać). Pozostawić do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Podawać z sernikiem. Wiśnie w syropie można przechowywać w lodówce przez tydzień.

* sernik dodałam do kategori dania bezglutenowe, podejrzewam jednak , że niektóre ciasteczka amaretti moga być produkowane z dodatkiem mąki pszennej (moje jej nie miały). Jeśli zależy Wam na tym, aby sernik nie zawierał glutenu, koniecznie zwróćcie na to uwagę.

16 comments:

Pinos said...

Faktycznie, zapowiada się bardzo świątecznie. Jeżeli to na mnie padnie sernikowanie, chyba skorzystam z Twojego przepisu ;o)

Agatha said...

Mniam wyglada przepysznie :)

Tilianara said...

Świetnie wygląda ten sernik i nawet jeśli na święta nie zrobię, to zrobię na pewno, bo uwielbiam migdały, a mój mąż wiśnie - idealne dla nas połączenie :)))

Małgoś said...

Wszystko się zgadza :) wiśnie z migdałami to świetny duet. :) Ale tak sobie myślę, że najchętniej to bym same wisienki zjadła, a jakby tak jeszcze świeże, prosto z drzewa... Uuuu! Ja chcę lato!!!

Unknown said...

Bardzo lubię migdałowe serniki!
A z wiśniami wprost uwielbiam :)

Majana said...

Karolciu, ten sernik wygląda przepysznie! :) uwielbiam piec i jesc serniki, ta pewno go kiedyś wypróbuję :)

Bea said...

Sliczny! U mnie tez o wisnie trudno i wlasnie dzis niesamowicie sie ucieszylam, bo wypatrzylam konfiture bio z wisni wlasnie! juz sie nie moge doczekac na jej wyprobowanie :) Kto wie, moze do takiego sernika? :)

Pozdrawiam!

Komarka said...

Zawsze mam problem przed świętami, bo pojawia się tyle nowych wspaniałych przepisów na serniki, że trudno się zdecydować! :) Twoj migdałowy z wiśniami musi być wspaniały.

Majana said...

Pięknych i wesołych Swiąt Bożego Narodzenia ! :))

Karolina Beaudet said...

Dziękuje Majanko i wzajemnie Wesołych Świąt życzę!!!

Tilianara said...

Radosnych, smacznych i ciepłych, choć śnieżnych Świąt życzę :)

Pozdrówka wigilijne :)

Karolina Beaudet said...

Tilianara, dziękuję bardzo i również życzę Wesołych Świąt!!! Pozdrawiam!!!

Liska said...

Karolciu, zdrowych i wesołych świąt, pełnych miłości i radości :)

Karolina Beaudet said...

Dziękuje Lisko, ja również życzę Ci Wesołych Świąt!!!

Bea said...

Wesolych Swiat! cieplych, pogodnych i radosnych :)

Karolina Beaudet said...

Bea, dziękuję i wzajemnie Wesołych Świąt życzę!!!