Zupę karaibską ze słodkich ziemniaków przygotowałam z okazji Festiwalu Zupy. Ma ona charakterystyczny orzechowy smak, który uzyskuje się poprzez dodanie masła orzechowego.
Przyznaje, że dotychczas nie specjalnie przepadałam za orzeszkami ziemnymi, a od masła orzechowego wolałam...masło migdałowe (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością ;-) ). Jakiś czas temu w jednym z tutejszych sklepów, odkryłam jednak masło orzechowe ze świeżo zmielonych orzeszków ziemnych, przygotowywane na miejscu, bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Takiego wlaśnie masła użyto w prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie.
Jeśli zdecydujecie się zastąpić je masłem ze słoika, wybierzcie dobrej jakości masło naturalne, koniecznie bez dodatku cukru. Ważnymi składnikami zupy są też mleko kokosowe i przyprawy-sok z limonki oraz pieprz kajeński. Bez nich zupa byłaby właściwie pozbawiona smaku, toteż nie pomijajcie niczego. Przepis pochodzi z czasopisma Best Health. Zmieniłam nieco proporcje. Spróbujcie, bo jest naprawdę bardzo smaczna!!!
Zupa karaibska ze słodkich ziemniaków (patatów)
Na 2-4 porcje
2 łyżki oliwy z oliwek
½ cebuli
1 średniej wielkosci marchewka
1 łodyga selera naciowego
400 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostke (waga po obraniu)
½ szklanki (125 ml) mleka kokosowego + kilka łyżek do podania zupy
3 -4 szklaniki wody
2 łyżki (30 ml) naturalnego masła orzechowego
2 szczypty pieprzu kajeńskiego
sok z limonki
sól i pieprz
1. Cebulę posiekać, marchew i seler pokroic na drobne kawałki. Podsmażyć do miekkości na rozgrzanej oliwie.
2. Dodać pokrojone w kostke słodkie ziemniaki, mleko kokosowe oraz taką ilość wody, by w całości przykryła warzywa (ok. 3 i 1/2 szklanki). Doprowadzić do wrzenia. Nastepnie zmniejszyc ogień i dusić pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki zmiekkną (ok. 10 minut).
3. Dodać maslo orzechowe i zmiksowac przy pomocy blendera. Jesli zupa jest za gęsta dolać wody.
4. Doprawic solą, pieprzem, pieprzem kajenskim i kilkoma łyzeczkami soku z limonki. Jeszcze raz krótko zmiksowac blenderem. Podgrzać.
5. Podawać z dużym kleksem mleka kokosowego.
20 comments:
Zupa wygląda obłędnie i opis bardzo przekonujący. Muszę się poważnie rozejrzeć za batatami w polskich sklepach, bo te, ktore widywałam, nie były za piękne, a - wstyd się przyznać, jeszcze nigdy nie robiłam niczego ze słodkich ziemniaków.
Śliczne, klimatyczne zdjęcia :)
Powtórzę za Liską, zdjęcia mocno klimatyczne, piękne! :)
pozdrówka!
Piękne zdjęcia !:) Smakowita taka zupka:)Pozdrawiam
Uwielbiam egzotyczne smaki, a ta zupka bez wątpienia się do nich zalicza. Z pewnymi składnikami będzie problem tu u mnie, na włoskiej prowincji, ale zobaczymy co sie uda znaleźć.Dołączam się do zachwytów nad zdjęciami :)
zdjęcie przepysznie piękne, a można jakoś zastąpić te słodkie ziemniaki ?
Margot,
Szczerze mówiąc, to nie wiem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to dynia, ale pewnie o tej porze roku wcale o nią niełatwiej niż o pataty.
O, coś do zrobienia ;o) Tylko faktycznie trzeba batatów poszukać. Najwyżej sobie zamówię dostawę z Chin ;o)
zupa prezentuje się obłędnie, a przepis brzmi przesmacznie!
ja podobnie jak Liska nigdy nie robiłam nic ze słodkich ziemniaków
Karolciu, wyczekiwałam Twoich kolejnych postów, uwielbiam je!
Zupa jest swietna, zapisałam sobie przepis, ale nie wiem, kiedy ją zrobię, bo tu, gdzie obecnie jestem, na pewno nie spotkam słodkich ziemnaików...
Wspaniale polaczenie smakow! poszukam takiego dobrego masla orzechowego, a jesli nie znajde to sama zrobie ;) bo te 'sklepowe' faktycznie nie zawsze sa dobrej jakosci...
Pozdrawiam! i drukuje :)
Karolciu, trzydziestostopniowe mrozy??? to gdzież Ty mieszkasz? Ale z drugiej strony, bataty masz, wiec nie moze być tak źle :P
Bea,
jeśli zrobisz, daj znac jak smakowała!!! Pozdrawiam!!!
Aniu,
mieszkam w Quebecu. Rzeczywiście, jesli chodzi o warzywa i owoce, to pomimo srogiej zimy, mam tu niemalże wszystko ;-)
Znam chyba juz ten przepis;)
Fajna propozycja podania.
pięknie,.
Melduje ze zrobione i zjedzone! zupa przepyszna! postaram sie wstawic zdjecie w przyszlym tygodniu na blogu, z linkiem do Ciebie rzecz jasna :)
Raz jeszcze bardzo dziekuje za przepis Karolciu!
Pozdrawiam serdecznie :)
Bea,
Bardzo się cieszę, że smakowała :-)Pozdrawiam serdecznie!!!
It is a soup, isn't it? Can I have the recipe please? Looks so good but I can't follow the language!
Pozwolilam sobie dodac linka do Twojej zupy w moim ostatnim wpisie :)
Pozdrawiam!
Sunshinemom,
Thank you!!! It is a soup, I made it with sweet potatoes and peanut butter. If you want the recipe, just drop me a line and I'll e-mail it to you ;-)
I saw this picture in the DMBLGIT gallery and I found it stunning! and now I discover your beautiful blog :))
moje kubki smakowe, mówią: tak :)
pozdrowienia z Austrii
Post a Comment