Tuesday, 30 August 2011

Ciasto czekoladowe z cukinią

For the English version click here

Chocolate & Zuccini Bread_7289pl copy

To łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Procedura jest tu dokładnie taka sama jak w przypadku muffinów- składniki wilgotne mieszamy ze składnikami suchymi. Jak na ciasto czekoladowe jest stosunkowo mało słodkie, toteż nadaje siᶒ zarówno na śniadanie jak i podwieczorek. Zdrowe- zamiast masła użyto w nim oliwy z oliwek, a znaczna czᶒść mąki, to mąka razowa. Oprócz tego są w nim orzechy włoskie, kako, czekolada i oczywiście cukinia. Ta ostatnia sprawia, że ciasto jest dość ciᶒżkie i wilgotne. Pyszne z kubkiem kawy. Przepis pochodzi z bloga Seven Spoons. Oryginał możecie znaleźć klikając tutaj. Jedyną wprowadzoną przeze mnie zmianą było zastąpienie cukru turbinado, cukrem demerara.

Smacznego i miłego dnia Wam życzᶒ!!!
Karo

Chocolate & Zucchini Bread_7306 copy

Ciasto czekoladowe z cukinią

Na dwie formy keksówki:

1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
2 i ½ (250 g) tabliczki czekolady deserowej pokrojonej na drobne kawałki
½ szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka maślanki (przed otwarciem dobrze wstrząsnąć)
2 jajka
1 ½ szklanki cukru tubinado lub demerara
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
4 szklanki startej cukinii


Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie formy keksówki o wymiarach 23 x 13 cm natłuscić masłem, a nastepnie wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodᶒ oraz sól. Dodać orzechy i czekoladᶒ.

W osobnej misce wymieszać oliwᶒ z oliwek oraz maślankᶒ. Dodać jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i ubijać do czasu, aż masa bᶒdzie miała gładką konsystencjᶒ. Nastᶒpnie dodać startą cukiniᶒ i dokładnie wymieszać.

Wilgotne składniki wlać do suchych składników, mieszając do czasu, aż składniki dobrze siᶒ połączą (nie dłużej). Masᶒ nałożyć do przygotowanych foremek. Piec 50 minut lub do czasu aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty (w moim piekarniku zajᶒło to około 1 godziny 20 minut).Ciasta pozostawić w formach przez ok. 20 min do przestygniᶒcia.



Chocolate & Zucchini Bread_7290 copy

14 comments:

Majana said...

Pyszne! Bardzo lubię ciasta z cukinią. :)
Pozdrowienia:)

Kamila said...

Przepyszne ciasto!

Karmel-itka. said...

Karo, piękne zdjęcia!
robiłam to ciasto w zeszłym roku. i muszę to powiedziec - jest wyborne!
ciężkie i niebywale czekoladowe.


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Polka said...

Karolina!!!!!!! Jak ja sie ciesze ze wrocilas!!!!

majka said...

Wyglada doskonale. A ddatek cukinii w ciescie bardzo lubie. Jest wtedy takie wilgotne i pyszne :)

Pozdrawiam.

Gosia said...

przede wszystkim wspaniale,ze znowu jestes :) :) i nie znikaj juz prosze :)
Ciasto czekoladowe z cukinia jest przepyszne rzeczywiscie :) :)
Cudne fotki ::)

agnieszka said...

od dawna mam ochotę na wypróbowanie ciasta cukiniowego! Twoje zdjęcia wyglądają pięknie i bardzo apetycznie ;)

WypieczWymaluj said...

pięknie wygląda. Świetne fotki! Będę do Ciebie zaglądać :-)

Anonymous said...

Ale apetyczne ciasto. Piękne zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisu. A czy można cukinię zastąpić kabaczkiem, czy nie bardzo? Nie jestem zbyt obeznana w tym temacie:)Pozdrawiam.:)M.

Monisia said...

Pyszne i fotogeniczne to ciacho;) na pewno smaczne ze szklanką mleka;)

Ania vel Vespertine said...

KArolciu, super ciasto :) Mysłałąm pierwotnie, ze to przepis Clotilde z Ch & Z,bo ciasto wyglada podobnie.

PS Twoje inspiracje letnie są bardzo fajne!

karo said...

Majanko,
Dziękuję i również pozdrawiam!!!

Kamila,
:-)

Karmel-itka,
A korzystałaś z tego same przepisu czy może z tego z Chocolate & Zucchini Clotilde? Pozdrawiam!!!


Polciu,
A jak ja się cieszę, ze Cię tu widzę :-) Buziaki :-*

Majka,
Prawda, że cukinia w cieście to całkiem dobry pomysł? Pozdrawiam!!!

Gosiu,
Dziękuję i obecuję, że już nigdzie nie zniknę. Pozdrawiam!!!

Agnieszko,
Spróbuj koniecznie. Cukinia jako dodatek do ciasta jest naprawdę super. Jest neutralna w smaku, a sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. Pozdrawiam!!!

WypieczWymaluj,
Dziękuję i pozdrawiam ciepło!!!

M,
Z kabaczkiem nie próbowałam, ale myślę, ze można zaryzykować. Pozdrawiam!!!

Monisiu,
Oj tak, to jedno z nielicznych cast, które naprawdę bardzo smakuje mi w towrzystwie mleka. Pozdrawiam!!!

Aniu,
Piekłam już kiedyś podobne ciasto i wydaje mi się, że przepis pochodził własnie od Clotilde. Tamto było nieco słodsze i chyba odrobinkę bardziej czekoladowe. Pozdrawiam!!!

chantel said...

świetnie wygląda :)
dzięki za udział w akcji warzywa w słodyczach :)

Anoushka said...

Karolko, przede wszystki bardzo się cieszę, że znowu jesteś. Cała. Zdrowa. Uśmięchnięta!

Ciasto wgląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam bardzo serdecznie !