Dziś mam dla was kolejny przepis z książki Denisa Cottera, o której pisałam w jednym z ostatnich wpisów. Jest to właściwie jedyny tak prosty przepis z całej książki. Sałatka wymaga zaledwie kilku składników: ziemniaków (najlepiej odmiany fingerling), szczypiorku, rukwi wodnej, orzechów i niezwykle prostego dressingu. W przeciwieństwie do pozostałych przepisów z książki Cottera, jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilᶒ. Najlepiej smakuje nastᶒpnego dnia, gdy składniki dobrze siᶒ przegryzą. Smacznego!!!
Dobrej nocy wam życzᶒ!!!
Karo
Sałatka ziemniaczana z rukwią wodną i orzechami włoskimi
Na 4 porcje:
1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany fingerling)
4 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
125 g rukwi wodnej
50 g orzechów włoskich
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
2 łyżki oliwy
Ziemniaki ugotować (jeśli używamy odmiany fingerling, ziemniaków nie obieramy). Odcedzić, ostudzić pod bierzącą wodą. Końcówki odkroić (nie bᶒdą nam potrzebne), pozostałą czᶒść ziemniakóów pokroić na 1-2 cm kawałki.
Cebule dymki drobno pokroić. Rukiew wodną oraz orzechy włoskie z grubsza posiekać. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą oraz pieprzem.
Majonez wymieszać z jogurtem oraz oliwą. Dodać do sałatki i dobrze wymieszać.
Przechowywać w lodówce do kilku dni.
8 comments:
Mniam, jakże pysznie wygląda!
Super ta sałatka:)
Pozdrawiam:-)
przepysznie wygląda!rewelacja!
Wygląda wspaniale. Bardzo lubię takie ziemniaczane sałatki.
proste,pyszne i fajnie wyglada :) rukwii wodnej jeszcze nie probowalam,musze to nadrobic :)
Pozdrawiam :)
Bardzo proste i efektowne :) Musi być pyszne!! pozdrawiam :)
Karolko, sałatka pewnie pyszna i wygląda ślicznie, tylko... u mnie rukiew nie zdobycia...:(
Cuuuudne kolory :)
rukiew jest już w Polsce dostępna na www.rukiew-wodna.pl
Post a Comment