Tak jak obiecałam w poprzednim wpisie, dziś mam dla was przepis z książki For the Love of Food Denisa Cottera. Do tej pory wypróbowałam z niej trzy przepisy: Rissotto waniliowo-kokosowe z sosem z mango (na śniadanie), Sałatkᶒ ziemniaczaną z rukwią wodną i orzechami włoskimi (lunch), oraz Kokosowe curry z pieczonej dyni i porów z salsą z fasolki szparagowej (obiad/kolacja). Wszystkie dania wyszły przepyszne, bardzo aromatyczne i pełne smaku. Moim zdecydowanym faworytem okazało siᶒ jednak risotto w wersji na słodko. To właśnie ten przepis chciałam wam dzisiaj polecić.
Procedura przygotowania słodkiego risotto jest dokładnie taka sama jak w przypadku tradycyjnego risotto. Podprażamy ryż do risotto na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy wino, a nastᶒpnie stopniowo dodajemy płynne składniki – w tym wypadku jest to mieszanka mleka z mlekiem kokosowym i wanilią. Osobno przygotowujemy sos z mango z przyprawami.
Tak jak wiᶒkszość przepisów z For the Love of Food, tak i ten przepis jest dość czasochłonny, toteż polecam wypróbować go w czasie weekendu. Ja wiᶒkszość składników uszykowałam sobie wieczorem poprzedniego dnia, toteż przygotowanie śniadania rano zajᶒło mi jakieś 40 minut. Zdecydowanie było warto. Ryż wyszedł niezwykle kremowy oraz mocno waniliowy z nutką kokosa i owoców cytrusowych. Podany z przepysznym, bardzo aromatycznym sosem z mango, posypany pistacjami i startą gałką muszkatołową po prostu rozpływa siᶒ w ustach. Polecam!!!
Miłego dnia wam życzᶒ !!!
Karo
Risotto waniliowo-kokosowe z sosem z mango
Na 4 porcje:
Sos:
100 g cukru
1 gwiazdka anyżu, połaman na kawałki
4 goździki
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
5 łyżek wody
1 duże dojrzałe mango
Risotto:
400 ml mleka
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
15 g masła
200 g ryżu do risotto (Carnaroli lub Arborio)
4 łyżki słodkiego białego wina (np. Muscat, Riesling lub Liebfraumilch)
drobno starta skórka z jeden pomarańczy (dałam nieco mniej)
drobno starta skórka z jednej limonki
Do podania:
2 łyzki wyłuskanych i z grubsza posiekanych pistacji
świezo starta gałka muszkatołowa
Aby przygotować sos, cukier umieścić wraz z anyżem, goździkami oraz imbirem w niewielkim rondelku. Dodać wodᶒ, zagotować. Zdjąć z ognia. Pozostawić w garnuszku, aby syrop przestygnął i nabrał aromatu przypraw. Wystudzony syrop przecedzić przez sitko.
Mango obrać, miąższ pokroić w plasterki. Połowᶒ owocu zmiksować przy pomocy blendera z dwoma łyżkami syropu. Jeśli sos wyjdzie za gᶒsty, dodać nieco wody. Jesli syrop nie jest wystarczjąco słodki i aromatyczny, dodać wiᶒcej syropu.
Pozostałą połówkᶒ mango pokroić na w słupki. Umieśić w miseczce z łyżką syropu.
Aby przygotować risotto, mleko zagotować wraz z mlekiem kokosowym oraz cukrem. Zmniejszyć ogień do minimum. Laskᶒ wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Wymieszać z mlekiem.
Masło rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać ryż, prażyć przez 5 minut cały czas mieszając. Dodać wino, gotować na małym ogniu do czasu, aż wino zostanie wchłoniᶒte przez ryż. Dodać 1-2 chochelki gorącej mieszanki mleka. Gotować czᶒsto mieszając, do czasu aż cały płyn zostanie wchłoniᶒty. Nastᶒpnie dodać kolejną chochelkᶒ płynu. Gotowac przez ok. 20 minut, cały czas mieszając oraz dodając stopniowo mieszankᶒ mleka. Gdy ryż bᶒdzie miᶒkki, a risotto bᶒdzie miało kremową konsystencjᶒ zdjąć z ognia i wmieszać skórkᶒ z pomarańczy oraz skórkᶒ z limonki.
Risotto podawać w głᶒbokich talerzach. Polać sosem z mango. Na wierzchy ułożyć kawałki mango, posypać pistacjami oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Sos:
100 g cukru
1 gwiazdka anyżu, połaman na kawałki
4 goździki
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
5 łyżek wody
1 duże dojrzałe mango
Risotto:
400 ml mleka
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
15 g masła
200 g ryżu do risotto (Carnaroli lub Arborio)
4 łyżki słodkiego białego wina (np. Muscat, Riesling lub Liebfraumilch)
drobno starta skórka z jeden pomarańczy (dałam nieco mniej)
drobno starta skórka z jednej limonki
Do podania:
2 łyzki wyłuskanych i z grubsza posiekanych pistacji
świezo starta gałka muszkatołowa
Aby przygotować sos, cukier umieścić wraz z anyżem, goździkami oraz imbirem w niewielkim rondelku. Dodać wodᶒ, zagotować. Zdjąć z ognia. Pozostawić w garnuszku, aby syrop przestygnął i nabrał aromatu przypraw. Wystudzony syrop przecedzić przez sitko.
Mango obrać, miąższ pokroić w plasterki. Połowᶒ owocu zmiksować przy pomocy blendera z dwoma łyżkami syropu. Jeśli sos wyjdzie za gᶒsty, dodać nieco wody. Jesli syrop nie jest wystarczjąco słodki i aromatyczny, dodać wiᶒcej syropu.
Pozostałą połówkᶒ mango pokroić na w słupki. Umieśić w miseczce z łyżką syropu.
Aby przygotować risotto, mleko zagotować wraz z mlekiem kokosowym oraz cukrem. Zmniejszyć ogień do minimum. Laskᶒ wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Wymieszać z mlekiem.
Masło rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać ryż, prażyć przez 5 minut cały czas mieszając. Dodać wino, gotować na małym ogniu do czasu, aż wino zostanie wchłoniᶒte przez ryż. Dodać 1-2 chochelki gorącej mieszanki mleka. Gotować czᶒsto mieszając, do czasu aż cały płyn zostanie wchłoniᶒty. Nastᶒpnie dodać kolejną chochelkᶒ płynu. Gotowac przez ok. 20 minut, cały czas mieszając oraz dodając stopniowo mieszankᶒ mleka. Gdy ryż bᶒdzie miᶒkki, a risotto bᶒdzie miało kremową konsystencjᶒ zdjąć z ognia i wmieszać skórkᶒ z pomarańczy oraz skórkᶒ z limonki.
Risotto podawać w głᶒbokich talerzach. Polać sosem z mango. Na wierzchy ułożyć kawałki mango, posypać pistacjami oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
8 comments:
Jakie to musi być pyszne! Wow! :))
Extra śniadanie:)
risotto na slodko jeszcze nie jadlam i szczerze mowiac.... hmmmm....troche nie wyobrazam sobie go na sniadanie,ale czemu nie....jestem otwarta na wszelkie proby i przy okazji bedzie rowniez risotto na slodko :)
Pozdrawiam :)
Wykwintne śniadanko zrobiłaś. Pyszne musi być. Kolor pomarańczowy nastroiłby mnie na dzień dobry pozytywnie:-)
Zakochałam się w zdjęciach i przepisie! Cudowne i takie inne niż wszystko!
Podziwiam i serdecznie pozdrawiam:)
takie śniadanie to rozkosz. kolory energetyczne i smaki pyszne.
tak strasznie się cieszę, że znów tu jesteś, że dzielisz się tym co najlepsze.
czekam na sałatkę! :))
Yummy & Tasty
Karolko, ja risotta jeszcze nigdy nie robiłam, najwyżej kaszotto;)
Kolory dodające energii!
o matko, to musi byc przepyszne!
Post a Comment