Thursday 29 March 2012

Książki kucharskie na mojej półce (czᶒść 3)

For the English version, click here

Cookbooks_9143 copy

Książki, które chcᶒ wam dzisiaj polecić zostały napisane przez Heidi Swanson, autorkᶒ bloga 101 Cookbooks. Pierwsza z jej publikacji Super Natural Cooking ukazała siᶒ kilka lat temu, druga Super Natural Every Day to pozycja wydana w kwietniu zeszłego roku.

Ci z was, którzy śledzą bloga 101 Cookbooks wiedzą zapewne, iż autorka jest wegetarianką, a jej kuchnia jest przede wszystkim kuchnią zdrową.  Bogata w produkty naturalne, kuchnia Heidi jest jednocześnie niezwykle smaczna i oryginalna. Żadnej nudy typu sojowy kotlet... ;-)

Pierwsza z książek Heidi, Super Natural Cooking  rozpoczyna siᶒ od opisu poszczególnych produktów, których autorka używa w swojej kuchni (poswiᶒcony został temu cały pierwszy rozdział). Heidi omawia w nim dokładnie różnego rodzaju mąki, tłuszcze oraz wszelkiego rodzaju produkty zastᶒpujace biały cukier.

Rozdział drugi, zatytułowany Explore a Wide Range of Grains, to zbiór przepisów z wykorzystaniem różnych ziaren, wśród nich także tych nieco mniej znanych jak: komosa ryżowa (ang. quinoa), trawa abisyńska (ang. teff), czy amarantus. Moim ulubionym przepisem z tej czᶒsci książki są muffinki bananowe – kawowe (Espresso Banana Muffins), które gorąco wam polecam!!!

Trzeci rozdział jest o tyle ciekawy, iż autorka omawia w nim właściwości warzyw i owoców zależnie od ich koloru. Dowiedzieć siᶒ możemy z niego m.in. czym jest oraz gdzie wystᶒpuje likopen oraz dlaczego warto jeść kwiaty nagietka.

Kolejny rozdział poświᶒcony został Super Foods, czyli produktom wyjatkowo bogatym w witaminy i mikroelementy. Wśród nich znalazły siᶒ miᶒdzy innymi warzywa strączkowe, orzechy, nasiona, kiełki, herbata czy jogurt.

W rozdziale piątym autorka skupia siᶒ na różnego rodzju produktach słodzących, takich jak cukier trzcinowy, miód oraz syrop z agawy. Książkᶒ kończy niewielki zbiór przepisów podstawowych takich jak wywar z warzyw czy sos pomidorowy, choć znajdziemy tu także bardziej wyszukane przepisy jak np. ten na śmietankᶒ z orzechów nerkowca.

Cookbooks_9139 copy

Super Natural Food Every Day podobnie jak poprzednia książka, rozpoczyna siᶒ   opisem poszczególnych składnikóch i technik. Po nim nastᶒpuje siedem rozdzałów podzielonych na: śniadanie, lunch, przekąski, obiad, napoje, łakocie i dodatki. Przepisy sa łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie brakuje w niej  pomysłów na szybkie przekąski czy napoje. Potrawy wykonane zostały w nieco bardziej przystᶒpnych składników, niż te w Super Natural Cooking, choć nie oszukujmy siᶒ, przed rozpoczᶒciem gotowania tak czy inaczej trzeba udać siᶒ na zakupy do sklepu ze zdrową żywnością.

Obydwie książki mają przepiᶒkną szatᶒ graficzną, wiᶒkszość przepisów opatrzona została piᶒknymi zdjᶒciami wykonanymi przez autorkᶒ. Jak już wspomniałam nie są to jednak książki dla każdego. Produkty, których używa Heidi są czᶒsto drogie i trudno dostᶒpne. Nie znajdziemy ich raczej w pobliskim supermarkecie. Przygotowując potrawy z przepsisów Heidi mamy za to gwarancjᶒ, smacznego i zdrowego posiłku bogatego w produkty odżywcze. 

Jeśli lubicie przepisy Heidi, zajrzyjcie na mojego bloga już jutro. Przygotowałam dla was pyszne curry z przepisu z ilustracji poniżej.

Cookbooks_9129 copy

Spokojnej nocy wam życzᶒ,

Karo 


1 comment:

katie said...

Słyszałam już o Super Natural Every Day. Jest to książka, którą chętnie sama bym przejrzała :)