Po długiej niebecności spowodawanej podróżami (głównie do Polski, choć zahaczyłam też i o Hiszpaniᶒ ;-)) zapraszam na nowy przepis. Ciasto zupełnie zwyczajne, z bardzo prostych składników, o delikatnym śmietankowym smaku z cytrusową nutą. Miᶒkkie i wilgotne długo zachowuje świeżość. Sekret jego idelnej konsystencji i wyśmienitego smaku tkwi zapewne w dodaku śmietanki kremówki. Nutᶒ cytrusową nadają ciastu skórki cytryny i pomarańczy. Przepis znalzłam na blogu Kokken 69, a jego oryginalna wersja pochodzi z książki The Cake Book autorstwa Tisha Boyle’a. Książki niestety nie mam jeszcze w swoim ksiᶒgozbiorze, ale na pewno wkrótce to nadrobiᶒ ;-)
Miłego dnia wam życzᶒ!!!
Ciasto śmietankowe
/Plainly Perfect Pound Cake/
200 g mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
227g miᶒkkiego masła
200 g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
80 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu)
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Mąkᶒ przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
Masło utrzeć przy pomocy miksera na średnich obrotach (około 2 min). Stopniowo wsypywać cukier. Ubijać kolejne 4 minuty do czasu, aż masa stanie siᶒ lekka i puszysta.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Stopniowo dodawać jajka, dokładnie ubijając. Dodać skórki z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt z wanilli.
Dodawać na przemian mąkᶒ ze śmietanką w kolejności: mąka, śmietanka, mąka, śmietanka, mąka.
Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 60-70 minut lub do czasu, gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty.
Smacznego!!!
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
227g miᶒkkiego masła
200 g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
80 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu)
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Mąkᶒ przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
Masło utrzeć przy pomocy miksera na średnich obrotach (około 2 min). Stopniowo wsypywać cukier. Ubijać kolejne 4 minuty do czasu, aż masa stanie siᶒ lekka i puszysta.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Stopniowo dodawać jajka, dokładnie ubijając. Dodać skórki z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt z wanilli.
Dodawać na przemian mąkᶒ ze śmietanką w kolejności: mąka, śmietanka, mąka, śmietanka, mąka.
Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 60-70 minut lub do czasu, gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty.
Smacznego!!!
8 comments:
wygląda bardzo kusząco :)
wygląda tak delikatnie;)nuta cytrynowa na powitanie wiosennego miesiąca!
pozdrawiam!
Cudownie się prezentuje to ciacho!
Fantastyczne.:)
Fajnie,że jesteś :))
Pozdrowienia
Jak ja lubie takie ciasta :) Wpraszam sie na kawe :)
Pozdrowienia.
I like these pictures! Absolutely gorgeous!
Wydaje mi się, że to ciasto jest bardzo tłuste. Na 20 dag mąki dodano 22,7 dag masła (prawie kostkę). I jeszcze kilka łyżek tłustej śmietany.
Komentarze typu :"jest kuszące" "ładnie wygląda", "zjadłabym", ślinka mi cieknie" lub "ładne zdjęcie", są po prostu głupie i nic nie wnoszą. Zdjęcia nie zjemy, ze ktoś jest łakomy, nie nasza wina. Chyba wszystkie komentarze piszą kumochy pani od bloga.
Może tak któraś skuszona i obśliniona upiecze i napisze, jak ciasto wyszło.
Miałam upiec ale rozważyłam proporcje składników i boję się, że wyjdzie mi tłusty zakalec. Czy pół łyżeczki proszku do pieczenia udźwignie taką masę tłuszczu?
Dziękuję wszystkim za komentarze :-)
Konkretna,
To ciasto w oryginale nazywa się pound cake (pound= funt), a jego nazwa pochodzi własnie od tego, że dawniej dodawano do niego po funcie mąki, masła, cukru i jajek. Dziś piecze się mniejsze porcje, ale nadal zachowuje się proporcje mniej więcej 1:1. Nie wiem skąd Twoje obawy o zakalec, mi ciasto wyszło wyśmienite.Sądząc po zdjęciach, blogerce od której zaczęrpnęłam przepis również (link we wpisie). Gwarantuje Ci, że nie było jakoś specjalnie tłuste, a już na pewno nie zakalcowate. Nie polecałabym na blogu czegoś, co byłoby niesmaczne. Pozdrawiam!!!
Uwielbiam takie lekko cytrusowe, proste ciasta
Post a Comment