Thursday, 9 August 2012

Nie mogłam siᶒ oprzeć porzeczkom...

For the English version, click here


Red Fruit

Dziś zapraszam was na crumble z letnich owoców. Są tu truskawki, maliny oraz porzeczki, a wszystko przykryte pyszną migdałową kruszonką. Przepis powstał pod wpływem chwili po tym, jak kupiłam zbyt wiele owoców.

Nie mogłam siᶒ oprzeć porzeczkom, tak rzadko są u mnie dostᶒpne. Sprzedawane w malutkich paczuszkach za zawyżoną cenᶒ, są jak skarb, który trzeba dobrze i rozsądnie wykorzystać. Dziś mam dla was na przepis z porzeczką czerwoną, a już wkrótce zapraszam na deser z porzeczką czarną, która również w jakiś dziwny sposób trafiła do mojego koszyka na zakupy ;-)

Miłego weekendu wam życzᶒ!!!


Red Fruit Crumble

Kruszonka z czerwonymi owocami

Na 4-6 porcji:

300 g malin
300 g truskawek, wyszypułkowanych i przekrojonych na połówki
150 g czerwonych porzeczek
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny

120 g masła
150 g mąki
50 g mielonych migdałów
85 g złotego cukru trzcinowego (lub zwykłego białego cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
2. Owoce wymieszać delikatnie z miodem i sokiem z cytryny. Nałożyć do ceramicznych foremek do zapiekania.
3. W misce, wymieszać mąkᶒ, mielone migdały oraz cukier.
4. W niewielkim garnuszku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zalać nim mieszankᶒ mąki, cukru i migdałów. Dodać ekstrakt waniliowy. Mieszać widelcem lub łyżką do czasu, aż masa zacznie tworzyć kruszonkᶒ. Kruszonkᶒ rozsypać równomiernie na owocach.
5. Piec ok. 30 minut lub do czasu, aż owoce zaczną „bąbelkować”, a kruszonka zrumieni siᶒ.
6. Podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie lodów waniliowych.

Red Fruit Crumble

9 comments:

Anonymous said...

Smakowicie wygląda:)M.

Marta said...

Do tego jeszcze lody waniliowe - uwielbiam połączenie ciepłego ciasta z lodami - i kawa....i mogę się rozpłynąć:)

słodko-słona said...

Wygląda pysznie! Teraz zostaje mi tylko poczekać do niedzieli, kiedy zbiorę czerwone porzeczki na działce i wziąć się do pieczenia :)

whiness said...

Ta owocowa kruszonka prezentuje się przepięknie. :) Idealny deser na lato.

kocie-smaki said...

do tej pory moim faworytem była kruszonka z płatków owsianych, ale migdały.. mmm, chyba mogą się przebić na pierwsze miejsce :) owoce wyglądają bosko!

Majana said...

Cudownie się prezentuje! Robiłam z porzeczkami i agrestem- coś wspaniałego.:)
Piękne zdjęcia Karolinko, smakowitości.
Pozdrawiam:)

kami said...

muszę koniecznie wypróbować :) co za pyszności :)

Monikas13 said...

Idealny deser na letnie popołudnie. Miksując różne owoce można stworzyć każdorazowo niepowtarzalny smakołyk. Zdjęcia są śliczne, aż by się chciało je zjeść :)

k said...

Śliczna kruszonka! Z czerwonymi dobranymi owocami wygląda ślicznie ;3
zapraszam ; http://przepisynadesery.blogspot.com/