Monday, 17 March 2008

Tiramisu

Tiramisu jest bez wątpienia jednym z najbardziej znanych włoskim deserów na świecie. Zrobiony z warstw serka mascarpone oraz podłużnych biszkoptów nasączonych kawą smakuje po prostu bosko. Uwielbiam go za jego kremową konsystencję i kawowo-czekoladowy smak, ale także za to, że mogę w nim użyć wina Marsala, które po prostu ubóstwiam. Swoją wersję tego wspaniałego deseru, stworzyłam na podstawie przepisu z czasopisma, The Australian Wome’s Weekly. W przeciwieństwie do klasycznego przepisu na tiramisu, wersja ta nie zawiera jajek.

TIRAMISU

Na 4-6 porcji:

125 ml (1/2 szklanki) wrzącej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
60 ml (1/4 szklanki) wina Marsala lub innego alkoholu*
1 opakowanie (200 g) podłużnych biszkoptów
200 ml (4/5 szklanki) śmietanki UHT 30 lub 36 %
2 opakowania Śmietan fixu (niekoniecznie)**
2 ½ -3 łyżki cukru pudru

375 g
serka mascarpone
2-3 łyżki dobrej jakości kakao


1. W płytkim naczyniu połączyć kawę z wodą i winem Marsala. Biszkopty namaczać w kawie. Połowę biszkoptów rozłożyć jeden przy drugim w naczyniu o wymiarach ok. 20 x 20 cm.
2. Śmietankę ubić wraz ze śmietan fixem i cukrem na sztywno. Połączyć z mascarpone (nie miksować).
3. Połowę kremu rozłożyć łyżka na ułożonych w naczyniu biszkoptach. Wygładzić szpatułką lub łyżką, posypać połową kakao.
4. Wyłożyć druga warstwę biszkoptów, nałożyć pozostały krem i posypać resztą kakao.

Uwagi:W oryginalnym przepisie nie było śmietan fixu. Dodałam go, aby mieć pewność, że tiramisu będzie wystarczająco sztywne, aby można je było podać na talerzykach. Jeśli wolicie podawać tiramisu w pucharkach, możecie go pominąć.
**Mi najbardziej smakuje tiramisu z winem Marala, ale do tiramisu świetnie nadają się też Amaretto, winiak, koniak/brandy lub likier kawowy. Dodajcie ten, który lubicie najbardziej:)

For the recipe in English, click here:

Tiramisu

4 comments:

Majana said...

Bardzo, bardzo lubimy tiramisu. Po powrocie z Wloch, robilam je czesto :) Z tamtad mam przepis :)

Bea said...

Tak, ja tez uwielbiam Marsale, szczegolnie w tiramisu :) jedna z moich znajomych tez robi 'bezjajeczne' tiramisu, chetnie wiec pokaze jej Twoj przepis, z pewnoscia tez jej sie spodoba :)
pozdrawiam

Anonymous said...

Zrobilam Tiramisu z Twojego przepisu wczoraj wieczorem i jestem zachwycona!
Twój przepis przekonał mnie tym, że nie dodajesz jajek. Nie wiem dlaczego, ale nie lubie surowych jajek w deserach.

Tiramisu smakuje obłędnie, dodałam tylko jeden śmietanfix ( wystarczył). Podstawa to dobre biszkopciki. Cudne jest to, ze zrobienie deseru zajelo mi 15 minut :)

Reniferek

Joannanna said...

rowniez przygotowalam tiramisu wg Twojego przepisu. Wyszlo rewelacyjnie. Zrobilam z podwojnej ilosci skladnikow i calosc zostala zjedzona:) goscie byli zachwyceni. zamiast polowy serka mascarpone, ktory wydaje mi sie bardzo tlusty dodalam serki typu "twoj smak". pozdrawiam