Tuesday, 29 November 2011

Książki kucharskie na mojej półce (czᶒść 2)

For the English version click here




Wielu z was zna zapewne blog La Tartine Gourmande prowadzony przez Béatrice Peltre, niezwykle utalentowaną Francuzkᶒ mieszkającą na stałe w USA. Książka, którą chciałabym wam dziś polecić, to zbiór przepisów napisanych, przygotowanych i sfotografowanych przez autorkᶒ bloga. Na pozycjᶒ tᶒ wyczekiwałam od dawna z ogromną niecierpliwoscią. Ksiażka oficjalnie ma siᶒ ukazać dopiero w lutym 2012 jednak ograniczona ilość egzemplarzy jest dostᶒpna w przedsprzedaży tutaj. Mój egzemplarz dotarł do mnie niedawno, wiᶒc jak dotąd wypróbowałam zaledwie kilka z przepisów, ale wiem, że na pewno nie zawiodᶒ siᶒ na żadnym z nich. Z przepisów z bloga La Tartine Gourmande korzystałam już bowiem niejednokrotnie i zawsze z dobrym rezultetem. 

Książka podzielona jest na dwie czᶒści. W pierwszej zatytułowanej My kitchen (Moja kuchnia), Béa udziela wskazówek, przybliża nam składniki oraz sprzᶒt kuchenny, którego używa, a także podaje podstawowe przepisy. Druga czᶒśc książki to zbiór kilkudziesiᶒciu przepisów podzielonych na nastᶒpujące rozdziały: Breakfast and Brunch to Inspire (Inspirujące śniadanie i brunch), Lunches to Inspire  (Inspirujące Lunche) (nastᶒpnie podzielony na: A Tartine and a Bowl of Soup (Tartine i miska zupy), Le pique-nique, (Piknik), Casual Lunches with Friends (Codzienne Lunche z przyjaciółmi),  Dinners to Inspire (Inspirujące obiady): The Party with Small Bites (Przyjᶒcie z przekąskami), Dinners for Getaway Weekends (Obiady na weekendowe wypady), Casual Dinners with Friends (Codzienne obiady z przyjaciółmi), Sophisticated and Elegant Dinners (Wyrafinowane i eleganckie obiady) oraz  Desserts to Inspire (Inspirujące desery): French Childhood Memories (Wspomnienia z dzieciństwa we Francji), A Love For Fruit (Miłość do owoców), Everyday Baking (Codzienne wypieki), Beautiful and Irresistible Dessert (Piᶒkne desery, którym trudno siᶒ  oprzeć).

Przepisy inspirowane kuchnią francuską, oraz licznymi podróżami autorki są niewątpliwie bardzo zdrowe- dominują w nich warzywa i owoce. Ponadto, nie zawierają glutenu. W praktyce oznacza to, iż autorka zastᶒpuje mąkᶒ pszenną szeroką gamą innych rodzajów mąki. Wśród nich dominuje mąka z komosy ryżowej, płatki z komosy ryżowej, kilka rodzajów mąki ryżowej, mąka amarantusowa, gryczana, mielone migdały oraz mielone orzechy laskowe. 

Oprócz ciekawych przepisów, atutem książki są niewątpliwie przepiᶒkne zdjᶒcia i stylizacje oraz ciekawe anegdoty. Patrząc na fotografie Béi, ma siᶒ ochotᶒ wygryźć danie z książki ;-)

Pierwszy z przepisów już w kolejnym wpisie. Tymczasem zajawka:

Miłego tygodnia wam życzᶒ  !!!

IM_8530 copy
Deser jabłkowo-gruszkowy w szklaneczkach


Poprzedni wpis z tej serii:

5 comments:

Atria said...

Piękna książka! Ja czekam na ksiązkę Liski oraz oczywiście Katie z What Katie Ate.

Przyznam, że bardzo lubię kolekcjonować ksiażki kucharskie, ale ostatnio jestem nimi nieco.. zmęczona? Teraz czytam namiętnie nie tyle książki z przepisami ale książki o historii jedzenia, antropologii jedzenia etc. Chyba nieco znudziłam się samymi przepisami i szukam czegoś "ekstra"!

karo said...

Atria,

Na te dwie książki też wyczekuję z niecierpliwością. I jeszcze bardzo bym chciała, aby kiedyś powstała książka Strawberries from Poland ;-).

A mogę zapytać, co ciekawego czytasz o historii jedzenia?

ewelajna said...

Karolko, ta książka niewątpliwe jest piękna, ale ja zrobiłam juz kilka propozycji z bloga i powiem Ci szczerze, że nie wszystkie mnie zachwyciły. Zdjęcia aż proszą o to aby brać przepis na warsztat, ale... Najpierw trzeba zdobyć składniki(u nas przynajmniej), później można się rozczarować tą mąka ryżową, bo wypiek jakiś taki... jakby nie wypiek..., ale dla tych co glutenu nie mogą, książka będzie czymś fantastycznym, bo pomysłów w niej, tak, jak i na blogu, bez liku.
Ten deser i tak chciałabym spróbować:)
Pozdrawiam Cię serdecznie, Karolko!

karo said...

Ewelajna,

Faktycznie z tymi wypiekami bezglutenowymi różnie bywa. Przyznaję, że nie zawsze wszystko, co piekłam z bloga Béi smakowało mi w wersji bezglutenowej. Wtedy najczęściej powtarzałam wypiek, ale już ze zwykła mąką - na takiej wersji nigdy się nie zawiodłam. Były też i takie przepisy, które wyszły od razu rewelacyjnie np. ciasto bananowe, na które przepis mam gdzieś na blogu. Zdaję sobie jednak sprawę, że składniki do takich wypieków, nie są łatwo dostępne w Polsce.

Pozdrawiam!!!

majka said...

A ja czekam z niecierpliwoscia na ten pyszny deserek ze zdjecia :) Na ksiazke Liski tez (mam nadzieje, ze zdjecia beda rownie dobre jak na jej blogu).

Pozdrawiam cieplutko.