Tuesday 4 March 2008

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą i pistacjami


Wspaniale ciasto, lekkie, mięciutkie i bardzo wilgotne. Słodki smak białej czekolady stanowi idealne dopełnienie świeżego smaku cytryn. Poza tym, biała czekolada wspaniale komponuje się z pistacjami. Jest to wręcz idealne połączenie smaków i struktur, eleganckie i niesamowicie smaczne!!!
Inspiracją do powstania tego ciasta był przepis z kanadyjskiego czasopisma Chatelaine, wydanie z sierpnia 2007 roku. W oryginalnym przepisie, (który znajduje się tutaj), ciasto to nazywało się właściwie bochenkiem (loaf) i zrobione było bez czekolady. Ponieważ chciałam żeby to jednak było ciasto, a nie tzw. chlebek, dodałam do niego białą czekoladę; dzięki niej jest ono bardziej słodkie i ma nieco intensywniejszy smak.

Uwagi: Mi pistacje najbardziej smakują z białą czekoladą. Jeśli jednak nie przepadacie za białą czekoladą, możecie zamiast niej użyć czekolady mlecznej. Jeśli zdecydujecie się całkowicie zrezygnować z dodatku czekolady, do ciasta należy dodać pól szklanki cukru. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień, w lodówce do tygodnia, a zamrożone do 2 miesięcy. Smacznego:)

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą i pistacjami

1 i 3/4 szklanki maki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 cytryna
1 szklanka z grubsza posiekanych pistacji
110 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru na glazurę
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki (150 ml) mleka
1 tabliczka (100 g ) białej czekolady, z grubsza posiekanej

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Formę keksówkę o wymiarach ok. 12 x 23 cm posmarować cienko tłuszczem.
2. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórka startą z cytryny.
3. Masło utrzeć mikserem na gładka masę.
4. Stopniowo dodawać cukier ucierając, aż składniki dobrze się połączą, ok. 2 minut.
5. Stopniowo dodawać jajka dokładnie ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta.
6. Wlać ekstrakt waniliowy, następnie, na przemian z mlekiem, dodawać suche składniki.
7. Dodać czekoladę oraz orzechy pistacjowe i wymieszać do połączenia się składników. Nie należy mieszać za długo.
8. Wlać ciasto do formy, piec do czasu, aż ciasto nabierze złocisto brązowego koloru, a patyczek wkłuty do środka po wyciągnięciu będzie suchy, ok. 50 minut.
9. W międzyczasie wycisnąć 3 łyżki soku z cytryny do małej miseczki. Wymieszać z ¼ szklanki cukru. Cukier nie rozpuści się całkowicie.
10. Natychmiast po upieczeniu nakłuć wierzch ciasta patyczkiem do pieczenia. Gorące ciasto posmarować lub skropić glazurą cytrynową.
11. Pozostawić w formie przez ok. 10 minut do przestygnięcia, następnie wyjąć z formy, odwróć na druga stronę i skropić lub posmarować pozostałą glazurą.

For the recipe in English, click here:
Lemon Cake with White Chocolate and Pistachios

7 comments:

margot said...

Ale to musi być pyszne!Pieknie też wygląda

Komarka said...

Zgłodniałam na widok tego ciasto-chlebka! :) Strasznie lubię ciasta o takiej konsystencji. I jeszcze ta biała czekolada...

Bea said...

barszo dobry pomysl z ta biala czekolada :) wszystko razem wyglada baaaardzo smakowicie :)

Anonymous said...

No to ile ma być tej mąki? W wersji polskiej masz 1 1/3 szklanki, a w angielskiej 1 3/4 szklanek. To spora różnica, więc jak? Ile ma być tej mąki? Czy ktoś naprawdę piekł to ciasto, czy tylko te zachwyty i ochy są na widok zdjęcia?

Karolina Beaudet said...

Powinno być 1 i 3/4 szklanki, już poprawiam błąd.

Anonymous said...

Dziękuję za tak szybką reakcję. Obiecuję, że upiekę to ciasto przy najbliższej okazji i napiszę Z AUTOPSJI czy dobre. Masz bardzo dużo smakowicie brzmiących przepisów. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, żebym je wypróbował w mojej kuchni? Pozdrowienia z Vancouver dla Karolci.

Anonymous said...

Dziękuję za błyskawiczną reakcję. Na Twoim blogu jest mnóstwo bardzo smakowicie wyglądających przepisów. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, żebym wypróbował je w mojej kuchni? Pozdrowienia z Vancouver.