Friday 30 January 2009

Babka karmelowo-czekoladowa z orzechami


Przepis na babkę karmelowo-czekoladową mam od dawna, wypróbowałam go jednak dopiero teraz. I był to błąd, poważny błąd ... powinnam była bowiem upiec ją już dawno temu. Babka smakuje naprawdę wyśmienicie. Krucha, o idealnie wyważonej słodyczy i cudownym karmelowo-orzechowym smaku, obowiązkowo oblana rozpuszczoną czekoladą. Choć nie wyrosła tyle, ile by się można spodziewać (taki chyba już jej urok), to i tak jest jedną z najlepszych, jakie jadłam. Zresztą połączenia karmelu, orzechów i czekolady chyba nie trzeba specjalnie zachwalać ;-) Polecam!!!

Babka karmelowo-czekoladowa z orzechami

100 g orzechów włoskich
125 ml mleka
150 g cukru
3 jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
200 g mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (70 % kakao)
200 g czekolady deserowej ( użyłam czekolady deserowej Wedla)
2 łyżki oliwy

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C. Małą foremę z kominkiem posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
2. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i niezbyt drobno posiekać.
3. Mleko podgrzać. Odstawić.
4. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru na jasnobrązowy kolor. Wrzucić posiekane orzechy i dokładnie wymieszać tak, aby orzechy pokryły się karmelem.
5. Wlać ciepłe mleko, zagotować ciągle mieszając. Zestawić z ognia.
6. Mikserem utrzeć jedno jajko z jednym żółtkiem, 1,5 łyżki cukru i miąższem wanilii.
7. Masę dodać do mleka z orzechami. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawić.
8. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
9. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wbić dwa jajka, jedno po drugim ucierając do otrzymania jednolitej masy.
10. Dodawać do masy po łyżce mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia na przemian z orzechowym karmelem cały czas ucierając.
11. Wsypać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
12. Masę nałożyć do małej foremki z kominkiem.
13. Piec 40 minut. Gorącą babkę pozostawić przez kilka minut w formie. Następnie ostrożnie wyjąc i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
14. Czekoladę deserową połamać na kawałeczki, umieścić wraz z oliwą w misce lub niewielkim garnuszku i stopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto.


5 comments:

Iwona said...

Powoli uzupełniam zbiór form i foremek. Z wstydem przyznaję, że formy na babkę jeszcze mi brakuje. Czy istnieje lepszy pretekst do zakupu jak tak nieodparcie smkowity przepis? Pozdrawiam.

Unknown said...

zgadza sie!
takie polaczenie jest po prostu... zabojcze, w szczegolnosci dla obwodu bioder ;)

Majana said...

Prześlicznie wygląda! Musi być pyszna :)

Ewelina Majdak said...

Rzeczywiscie niziutka, ale wyglada bardzo bardzo smacznie:)
A naszym biodrom tez przyda sie troche pieszczot:)))

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

bardzo ładnie się prezentuje mimo niewielkiego wzrostu. Z reszta, smak jest najwazniejszy...