Friday, 30 January 2009
Babka karmelowo-czekoladowa z orzechami
Przepis na babkę karmelowo-czekoladową mam od dawna, wypróbowałam go jednak dopiero teraz. I był to błąd, poważny błąd ... powinnam była bowiem upiec ją już dawno temu. Babka smakuje naprawdę wyśmienicie. Krucha, o idealnie wyważonej słodyczy i cudownym karmelowo-orzechowym smaku, obowiązkowo oblana rozpuszczoną czekoladą. Choć nie wyrosła tyle, ile by się można spodziewać (taki chyba już jej urok), to i tak jest jedną z najlepszych, jakie jadłam. Zresztą połączenia karmelu, orzechów i czekolady chyba nie trzeba specjalnie zachwalać ;-) Polecam!!!
Babka karmelowo-czekoladowa z orzechami
100 g orzechów włoskich
125 ml mleka
150 g cukru
3 jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
200 g mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (70 % kakao)
200 g czekolady deserowej ( użyłam czekolady deserowej Wedla)
2 łyżki oliwy
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C. Małą foremę z kominkiem posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
2. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i niezbyt drobno posiekać.
3. Mleko podgrzać. Odstawić.
4. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru na jasnobrązowy kolor. Wrzucić posiekane orzechy i dokładnie wymieszać tak, aby orzechy pokryły się karmelem.
5. Wlać ciepłe mleko, zagotować ciągle mieszając. Zestawić z ognia.
6. Mikserem utrzeć jedno jajko z jednym żółtkiem, 1,5 łyżki cukru i miąższem wanilii.
7. Masę dodać do mleka z orzechami. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawić.
8. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
9. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wbić dwa jajka, jedno po drugim ucierając do otrzymania jednolitej masy.
10. Dodawać do masy po łyżce mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia na przemian z orzechowym karmelem cały czas ucierając.
11. Wsypać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
12. Masę nałożyć do małej foremki z kominkiem.
13. Piec 40 minut. Gorącą babkę pozostawić przez kilka minut w formie. Następnie ostrożnie wyjąc i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
14. Czekoladę deserową połamać na kawałeczki, umieścić wraz z oliwą w misce lub niewielkim garnuszku i stopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Powoli uzupełniam zbiór form i foremek. Z wstydem przyznaję, że formy na babkę jeszcze mi brakuje. Czy istnieje lepszy pretekst do zakupu jak tak nieodparcie smkowity przepis? Pozdrawiam.
zgadza sie!
takie polaczenie jest po prostu... zabojcze, w szczegolnosci dla obwodu bioder ;)
Prześlicznie wygląda! Musi być pyszna :)
Rzeczywiscie niziutka, ale wyglada bardzo bardzo smacznie:)
A naszym biodrom tez przyda sie troche pieszczot:)))
bardzo ładnie się prezentuje mimo niewielkiego wzrostu. Z reszta, smak jest najwazniejszy...
Post a Comment