Sunday, 22 February 2009

Muffinki z białą czekoladą

O muffinach z białą czekoladą wspominałam już podając przepis na muffinki z jabłkami. Były jednymi z pierwszych jakie upiekłam. Często do nich wracam, bo to jedne z moich ulubionych. Mają delikatną konsystencję i łagodny, idealnie wyważony smak. To dzięki nim odkryłam jak wspaniale w wypiekach smakuje biała czekolada. Dziś, z okazji Czekoladowego Weekendu zaaplikowałam im jej dodatkową porcję w postaci polewy ;-)



Oryginalny przepis na muffinki znajdziecie w książeczce "Mufinki" wydawnictwa Konemann, ja podaję wersję z drobnymi modyfikacjami. Smacznego!!!

Muffinki z białą czekoladą

Na 12 muffinek:

SUCHE SKŁADNIKI:
380 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g drobnego cukru
200 g białej czekolady

MOKRE SKŁADNIKI:
2 jajka
375 ml mleka
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
½ laski wanilii (drugą połowę zachować do polewy)
160 g masła

POLEWA:
200 g białej czekolady
2 łyżki oliwy
½ laski wanilii

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
2. Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki oprócz białej czekolady.
3 . Czekoladę z grubsza posiekać. Wymieszać z suchymi składnikami. Zrobić w środku dołek.
4. Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
5. Laskę wanilli przeciąc wzdłuż, końcówką noża zeskrobać miąższ.
6. Jajka rozkłócić z mlekiem, skórką cytrynową oraz miąższem z połowy laski wanilii.
7. Do zagłębienia w mące z suchymi składnikami wlać jajka z mlekiem oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać metalową łyżką tak, by składniki połączyły się lecz masa pozostała lekko grudkowata.
8. Nakładać do foremek wypełniając każdą do 3/4 objętości.
9. Piec 20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy.
10. Podawać lekko ciepłe lub pozostawić do przestygnięcia i udekorować polewą.

POLEWA:
Czekoladę połamać na kawałeczki. Wraz z oliwą i miąższem wanilii rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować przestudzone muffiny i pozostawić do czasu, aż polewa lekko zastygnie.

Muffinki (bez polewy) można podgrzewać w mikrofali.


Przepis po angielsku/Recipe in English:
White Chocolate and Vanilla Muffins

9 comments:

majana said...

Piękne, smaczniutkie muffiny!:)
Dawno jakoś nie robiłam muffinek, hmmm...chyba czas się za nie wziąć :)

Bea said...

Smakowicie sie prezentuja z ta polewa! bardzo kuszace :)

Dziekuje Ci za to wspolne kucharzenie Karolciu!

Pozdrawiam :)

aga-aa said...

no tak wiadomo kto tu pierwszy zaglądnął , muffinkowa panienka ;)

potwierdzam, sliczne i kuszące

asieja said...

piękne!
w ostatnim czasie biała czekolada często gościła w mojej kuchni. taki sposób na jej wykorzystanie bardzo mi się podoba:-)

Olalala said...

Super muffinki :). Wyglądają cudnie, zwłaszcza z tą białą polewą. Mniam ;)...

Pinos said...

Pięknie się prezentują.

margot said...

tak,śliczne muffiny i takie delikatne z ta bielą

Małgosia said...

Ciekawy zbieg okoliczności :) Pierwszy raz weszłam na Twój blog i znalazłam przepis na muffinki z białą czekoladą kiedy moje muffinki zrobione z przepisu z dodatku do Gazety Wyborczej zaczynały pachnieć z piecyka :) Różniły się tylko tym, że przed upieczeniem posypałam je płatkami migdałowymi.

Pyszne i eleganckie! Bardzo mało przy nich pracy a efekt rewelacyjny.

Promilla said...

zrobiłam muffinki z tego przepisu i muszę powiedzieć, że wyszły niesamowite. chyba moje ulubione. = ) naparwdę pychotka