Monday, 16 March 2009

Tortille z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Tortille 4253

Tortille kojarzyły mi się zawsze z meksykańskimi plackami kukurydzianymi wypełnionymi pikantnym, zazwyczaj mięsnym farszem lub fasolą. A ponieważ nie przepadam ani za wypiekami z mąki kukurydzianej, ani tym bardziej za pikantnymi potrawami, byłam pewna, że jest to danie zupełnie nie dla mnie.

Dopiero niedawno odkryłam tortille z mąki pszennej, z których przygotowuje się wraps, czyli coś w rodzaju zwijanej kanapki. Choć mam juz kilka ulubionych kombinacji składników, którymi można je napełnic, dziś zaproponuję wam coś niezwykle łatwego , będącego jednoczesnie dowodem na to, że tortille wcale nie muszą kojarzyć się z Meksykiem ;-)

Połączenie mozzarelli, pomidorków koktajlowych, świeżej bazylii i oliwy z oliwek (lub octu balsamicznego) to kombinacja znana zapewne większości z was pod nazwą Caprese. Przyznam szczerze, że chociaż ta włoska sałatka należy do moich ulubionych, sama chyba nie wpadłabym na to, by wykorzystać ją w ten właśnie sposób. Tortille z jej dodatkami jadłam po raz pierwszy w jednej z tutejszych kawiarni i bardzo, ale to bardzo mi smakowały. Polecam!!!

Wraps 4281

Tortille (Wraps) z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

1 duża pszenna tortilla (wraps)
6 pomidorków koktajlowych
60 g mozzarelli
6-8 listków bazylii
oliwa z oliwek
sól
pieprz

1. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Bazylię posiekać. Mozzarellę pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do miseczki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
2. Tortille przekroić na pół. Na każdej połowie rozłożyć farsz. Zwinąć w rulon. Podsmażyć z obu stron na suchej patelni teflonowej, tak aby tortilla stała się chrupiąca, farsz jednak pozostał surowy. Smacznego!!!

11 comments:

Agata Chmielewska (Kurczak) said...

świetny pomysł! ja uwielbiam takie placki ze swieżymi surówkami

powiedz jak przechowujesz te tortille po otwarciu? ile mogą leżeć?

Karolina Beaudet said...

Aga-aa,
Przechowuję je w lodówce, zwykle ok. tygodnia. Na tortillach, które kupuję jest podana dokładna data przydatności do spożycia.

Pozdrawiam!!!

Bea said...

Jak tu kolorowo! :)
Tez lubie takie 'nadziewane' tortille, i najczesciej sa u mnie zupelnie nie na meksykanski sposob ;)

asieja said...

tortille lubię,
ale w takiej wersji nigdy nie próbowałam
wyglądają pysznie, kolorowo, wiosennie

Ewelina Majdak said...

Sliczne zdjecia! :)
Wiosna pelna buzia:D

Agata Chmielewska (Kurczak) said...

dziękuje Karolciu, pytam gdyż mieszkam sama i naraz całej paczki nie zjem

własnie znalazłam na str. delecty: "Otwarte opakowanie tortilli można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące."

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Slicznie wygladają! W ogole,b.fajny pomysl, tez jestem milosniczka caprese,wiec taka tortilla to mila odmiana.

Ach... Pastelowe zdjecia,wiosne tu czuc, Karolciu, oj czuc :)

Majana said...

Jakie piękne zdjęcia! Ach.. zachwyciłam się totalnie. A mozzarellę i pomidorki koktajlowe uwielbiam, nie jadłam jeszcze w tortilli, ale może kiedyś :)
Pozdrawiam.

nina007 said...

To pierwsze zdjęcie zachwyciło mnie bez pamięci. Nie wiem co jest cudniejsze danie czy zdjęcia ;)

Liska said...

Pierwsze zdjęcie wprost zachwycające!

Agnieszka said...

Karolciu, świetna lekka przekąska i cudne wiosenne zdjęcia. zwłaszcza te kropezki mnie urzekły w aranżacji.