Tortille kojarzyły mi się zawsze z meksykańskimi plackami kukurydzianymi wypełnionymi pikantnym, zazwyczaj mięsnym farszem lub fasolą. A ponieważ nie przepadam ani za wypiekami z mąki kukurydzianej, ani tym bardziej za pikantnymi potrawami, byłam pewna, że jest to danie zupełnie nie dla mnie.
Dopiero niedawno odkryłam tortille z mąki pszennej, z których przygotowuje się wraps, czyli coś w rodzaju zwijanej kanapki. Choć mam juz kilka ulubionych kombinacji składników, którymi można je napełnic, dziś zaproponuję wam coś niezwykle łatwego , będącego jednoczesnie dowodem na to, że tortille wcale nie muszą kojarzyć się z Meksykiem ;-)
Połączenie mozzarelli, pomidorków koktajlowych, świeżej bazylii i oliwy z oliwek (lub octu balsamicznego) to kombinacja znana zapewne większości z was pod nazwą Caprese. Przyznam szczerze, że chociaż ta włoska sałatka należy do moich ulubionych, sama chyba nie wpadłabym na to, by wykorzystać ją w ten właśnie sposób. Tortille z jej dodatkami jadłam po raz pierwszy w jednej z tutejszych kawiarni i bardzo, ale to bardzo mi smakowały. Polecam!!!
Tortille (Wraps) z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
1 duża pszenna tortilla (wraps)
6 pomidorków koktajlowych
60 g mozzarelli
6-8 listków bazylii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Bazylię posiekać. Mozzarellę pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do miseczki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
2. Tortille przekroić na pół. Na każdej połowie rozłożyć farsz. Zwinąć w rulon. Podsmażyć z obu stron na suchej patelni teflonowej, tak aby tortilla stała się chrupiąca, farsz jednak pozostał surowy. Smacznego!!!
11 comments:
świetny pomysł! ja uwielbiam takie placki ze swieżymi surówkami
powiedz jak przechowujesz te tortille po otwarciu? ile mogą leżeć?
Aga-aa,
Przechowuję je w lodówce, zwykle ok. tygodnia. Na tortillach, które kupuję jest podana dokładna data przydatności do spożycia.
Pozdrawiam!!!
Jak tu kolorowo! :)
Tez lubie takie 'nadziewane' tortille, i najczesciej sa u mnie zupelnie nie na meksykanski sposob ;)
tortille lubię,
ale w takiej wersji nigdy nie próbowałam
wyglądają pysznie, kolorowo, wiosennie
Sliczne zdjecia! :)
Wiosna pelna buzia:D
dziękuje Karolciu, pytam gdyż mieszkam sama i naraz całej paczki nie zjem
własnie znalazłam na str. delecty: "Otwarte opakowanie tortilli można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące."
Slicznie wygladają! W ogole,b.fajny pomysl, tez jestem milosniczka caprese,wiec taka tortilla to mila odmiana.
Ach... Pastelowe zdjecia,wiosne tu czuc, Karolciu, oj czuc :)
Jakie piękne zdjęcia! Ach.. zachwyciłam się totalnie. A mozzarellę i pomidorki koktajlowe uwielbiam, nie jadłam jeszcze w tortilli, ale może kiedyś :)
Pozdrawiam.
To pierwsze zdjęcie zachwyciło mnie bez pamięci. Nie wiem co jest cudniejsze danie czy zdjęcia ;)
Pierwsze zdjęcie wprost zachwycające!
Karolciu, świetna lekka przekąska i cudne wiosenne zdjęcia. zwłaszcza te kropezki mnie urzekły w aranżacji.
Post a Comment