Thursday, 2 April 2009

Razowe pancakes z truskawkami

Pancake 4427 pl copy

Po prawie rocznej przerwie ponownie zdecydowałam się wziąć udział w Taste and Create- zabawie, której uczestnicy dobierani są w pary, aby następnie wypróbować dowolny przepis z bloga swojej partnerki lub partnera. W tym miesiącu moją partnerką była Natalie z bloga kulinarnego Oven Love. Natalie przygotowała moją zupę kukurydzianą. Ja skusiłam się natomiast na jej wspaniałe razowe pancakes. Nigdy wcześniej nie jadłam pancakes, a te z przepisu podanego przez Natalie nie tylko niezwykle apetycznie wyglądały, ale też i wydawały się być zdrowsze od większości przepisów na pancakes z jakimi się spotkałam.

Pancakes 4456 copy

Placuszki wyszły bardzo smaczne, miękkie i puszyste. W oryginalnym przepisie podaje się je z rozdrobnionymi truskawkami z odrobiną syropu klonowego. Ponieważ jednak zarówno truskawki przygotowane w ten sposób jak i pancakes wychodzą dość mało słodkie, nie mogłam sobie odmówic polania ich odrobiną miodu ;-)

Razowe pancakes z truskawkami

Placuszki smażyłam na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu. Jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, pancakes można też usmażyć na zwykłej patelni na oliwie. Do odmierzenia składaników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Smacznego!!!

Na ok. 12-14 placuszków

PANCAKES:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki pszennej razowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 duże jajka
¾ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
1 szklanka maślanki
1 łyżka miodu
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
sos truskawkowy, syrop klonowy lub miód do polania

SOS TRUSKAWKOWY:
4 szklanki mrożonych truskawek, rozmrozić i osączyć na sitku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego

PANCAKES:
1. Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać w dużej misce.
2. W osobnej, mniejszej misce roztrzepać jajka, mleko, maślankę, miód i ekstrakt z wanilii.
3. Mokre składniki wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać tak, aby składniki się połączyły, masa pozostała jednak grudkowata.
4. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni do smażenia bez tłuszczu, placuszki można tez usmażyć na na oliwie)
5. Łyżką nakładać porcje ciasta (po cztery łyżki na jeden placek)
6. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż na powierzchni placków zaczną powstawać bąbelki. Następnie przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do czasu, aż nabiorą złotego koloru.
7. Podawać ciepłe z sosem truskawkowym oraz syropem klonowym lub miodem.

SOS TRUSKAWKOWY:
1. Truskawki zmiksować krótko przy pomocy blendera, tak aby powstało puree z większymi kawałkami owoców.
2. Wraz z sokiem z cytryny umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzać.
3. Wymieszać z syropem klonowym. Podawać z plackami.

Na podstawie przepisu z The Food You Crave: Luscious Recipes for a Healthy Life
autorstwa Ellie Krieger


Wydrukuj przepis

Przepis po angielsku/ Recipe in English:
Whole Wheat Pancakes with Strawberry Sauce

10 comments:

Liska said...

Bardzo fajny pomysł konkursu, a wykonanie placuszków, jak zawsze, doskonałe. Piękne zdjęcia i aranżacja.

asieja said...

cudownie wyglądają
ja też nigdy nie jadłam tych placków
ale pewnie, podobnie jak Ty, byłabym zadowolona
szczególnie z tym truskawkowym dodatkiem
i ulubionym miodem

Aga z Zapiecka said...

Apetycznie wyglądają, a truskawki o tej porze roku kuszą ze wzmożoną siłą.
Serdeczności
Aga

Barwy kuchni said...

zakochana jestem w zdjęciach jakie robisz!!!!! masz oko!!!!

Majana said...

Przepiękne! Cudowne zdjęcia, pancakesy marzenie!:)

Rural Journey said...

co prawda sezon truskawkowy jeszcze nie nadszedl, ale u ciebie czuje sie, ze juz tuz tuz...smakowicie to wyglada:)

Unknown said...

hmmmm... nie dość, że zdrowe (no dobrze.. zdrowsze ;)) od tych tradycyjnych, to jeszcze wyglądają wspaniale! I do mnie mówią "zjedz mnie, zjedz"
;-D

Agata Chmielewska (Kurczak) said...

przepis zapisany,
świetnie że można je smażyć bez tłuszczu
na pewno niedługo wypróbuje!

śliczne zdjecia

Ewelina Majdak said...

Moje sa te trzy pierwsze z gory! Pierwsza! :))))) Alez apetyczne zdjecia mlask mlask!
Pozdrawiam cieplo :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Ja po prostu podpisuję się pod powyzszymi komentarzami, Karolciu... Kupuję wszystko, co ma w nazwie "strawberries" ;)