Po prawie rocznej przerwie ponownie zdecydowałam się wziąć udział w Taste and Create- zabawie, której uczestnicy dobierani są w pary, aby następnie wypróbować dowolny przepis z bloga swojej partnerki lub partnera. W tym miesiącu moją partnerką była Natalie z bloga kulinarnego Oven Love. Natalie przygotowała moją zupę kukurydzianą. Ja skusiłam się natomiast na jej wspaniałe razowe pancakes. Nigdy wcześniej nie jadłam pancakes, a te z przepisu podanego przez Natalie nie tylko niezwykle apetycznie wyglądały, ale też i wydawały się być zdrowsze od większości przepisów na pancakes z jakimi się spotkałam.
Placuszki wyszły bardzo smaczne, miękkie i puszyste. W oryginalnym przepisie podaje się je z rozdrobnionymi truskawkami z odrobiną syropu klonowego. Ponieważ jednak zarówno truskawki przygotowane w ten sposób jak i pancakes wychodzą dość mało słodkie, nie mogłam sobie odmówic polania ich odrobiną miodu ;-)
Razowe pancakes z truskawkami
Placuszki smażyłam na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu. Jeśli nie mamy odpowiedniej patelni, pancakes można też usmażyć na zwykłej patelni na oliwie. Do odmierzenia składaników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Smacznego!!!
Na ok. 12-14 placuszków
PANCAKES:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki pszennej razowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 duże jajka
¾ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
1 szklanka maślanki
1 łyżka miodu
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
sos truskawkowy, syrop klonowy lub miód do polania
SOS TRUSKAWKOWY:
4 szklanki mrożonych truskawek, rozmrozić i osączyć na sitku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
PANCAKES:
1. Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać w dużej misce.
2. W osobnej, mniejszej misce roztrzepać jajka, mleko, maślankę, miód i ekstrakt z wanilii.
3. Mokre składniki wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać tak, aby składniki się połączyły, masa pozostała jednak grudkowata.
4. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni do smażenia bez tłuszczu, placuszki można tez usmażyć na na oliwie)
5. Łyżką nakładać porcje ciasta (po cztery łyżki na jeden placek)
6. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż na powierzchni placków zaczną powstawać bąbelki. Następnie przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do czasu, aż nabiorą złotego koloru.
7. Podawać ciepłe z sosem truskawkowym oraz syropem klonowym lub miodem.
SOS TRUSKAWKOWY:
1. Truskawki zmiksować krótko przy pomocy blendera, tak aby powstało puree z większymi kawałkami owoców.
2. Wraz z sokiem z cytryny umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzać.
3. Wymieszać z syropem klonowym. Podawać z plackami.
Na podstawie przepisu z The Food You Crave: Luscious Recipes for a Healthy Life
autorstwa Ellie Krieger
10 comments:
Bardzo fajny pomysł konkursu, a wykonanie placuszków, jak zawsze, doskonałe. Piękne zdjęcia i aranżacja.
cudownie wyglądają
ja też nigdy nie jadłam tych placków
ale pewnie, podobnie jak Ty, byłabym zadowolona
szczególnie z tym truskawkowym dodatkiem
i ulubionym miodem
Apetycznie wyglądają, a truskawki o tej porze roku kuszą ze wzmożoną siłą.
Serdeczności
Aga
zakochana jestem w zdjęciach jakie robisz!!!!! masz oko!!!!
Przepiękne! Cudowne zdjęcia, pancakesy marzenie!:)
co prawda sezon truskawkowy jeszcze nie nadszedl, ale u ciebie czuje sie, ze juz tuz tuz...smakowicie to wyglada:)
hmmmm... nie dość, że zdrowe (no dobrze.. zdrowsze ;)) od tych tradycyjnych, to jeszcze wyglądają wspaniale! I do mnie mówią "zjedz mnie, zjedz"
;-D
przepis zapisany,
świetnie że można je smażyć bez tłuszczu
na pewno niedługo wypróbuje!
śliczne zdjecia
Moje sa te trzy pierwsze z gory! Pierwsza! :))))) Alez apetyczne zdjecia mlask mlask!
Pozdrawiam cieplo :)
Ja po prostu podpisuję się pod powyzszymi komentarzami, Karolciu... Kupuję wszystko, co ma w nazwie "strawberries" ;)
Post a Comment